Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski kulturni center v Lemontu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenski kulturni center v Lemontu

21. obletnica slovenskega centra v Lemontu

Slovenci po svetu | 23.11.2016, 13:44 Matjaž Merljak

V Lemontu pri Chicagu so ob sklepu jubilejnega leta usmiljena na praznik Kristusa, kralja vesoljstva imeli posebno slovesnost, pri kateri so bolnikom in starejšim ponudili možnost, da prejmejo zakrament bolniškega maziljenja. Rojaki iz okolice Chicaga v ameriški zvezni državi Illinois se že več kot dvajset let zbirajo in družijo v Slovenskem kulturnem centru. Obletnico so praznovali 13. novembra 2016, le dan pred tem pa so pokopali pomembnega graditelja tega centra, Martina Hozjana.

Sogovornik v oddaji Slovencem po svetu in domovini je bil rektor Slovenskega verskega središča frančiškanski pater Metod Ogorevc. Predstavil je življenje in delo Martina Hozjana, ki se je rodil v Črenšovcih v Prekmurju in je zelo pomemben za slovensko skupnost v Lemontu. Pomagal je pri gradnji Slovenskega katoliškega oz. kulturnega centra in pri ustanovitvi tamkajšnje katoliške misije.

Martin Hozjan je bil predsednik Slovenskega kulturega centra od 27. januarja 1991 do junija 2013
Martin Hozjan je bil predsednik Slovenskega kulturega centra od 27. januarja 1991 do junija 2013 © Slovenski katoliški center SCC Lemont
Bil je uspešen podjetnik, ki je v svojem podjetju omogočil zaposlitev številnim rojakom. Kot uspešnega podjetnika - proizvajalca tiskarskih strojev Tensor, ki tiskajo časopise v 46-ih državah - ga v knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji predstavlja tudi dr. Edi Gobec.

Veliko je naredil za povezovanje Slovencev tega področja. Dvanajst let se je boril z rakom in 3. novembra 2016 je umrl, aprila je dopolnil 67 let. Na njegovo željo so ga pokopali v soboto in to je bilo 12. novembra.

Dan kasneje, v nedeljo, 13. novembra, je bilo praznovanje 21. obletnice Slovenskega katoliškega centra. Obletnice se vedno spomnijo na drugo nedeljo v mesecu novembru. Praznovanje je bilo v dvorani. Začelo se je s sveto mašo, nato je bilo kosilo, ki se ga je udeležilo 260 ljudi. V programu je sodeloval zbor patra Vendelina Špendova, zaplesala je otroška folklorna skupina, izbirali so 'Gospodično 2016', posladkali so se s praznično torto. Več fotografij na Facebook strani SCC

Pri sveti maši in kulturnem programu
Pri sveti maši in kulturnem programu © Facebook SCC

Gospodična 2016
Gospodična 2016 © Facebook SCC
P. Metod Ogorevc je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovoril še o prenovi čikaške škofije, ki jo je po dveh letih opravljanja poslanstva začel njihov nadškof Blase Joseph Cupich, ki je hrvaških korenin in je bil to soboto, 19. novembra, sprejet med kardinale (lani je bil na obisku v slovenskem centru v Lemontu). V duhu in delovanju je podoben papežu Frančišku (vozi se z majhnim avtom in uporablja javni prevoz). Ne boji se soočati z izziv, do teh pa prihaja zaradi vse večje starosti duhovnikov. Od tristo župnij jih bodo morali sto zapreti. Reorganizacija nadškofije se bo dotaknila tudi narodnostih župnij. Te se bodo preobilkovale. P. Ogorevc je povedal, da je bilo nekdaj v ZDA okoli 50 slovenskih centrov, danes jih deluje okoli deset. Geslo prenove nadškofije je Kristus prenavlja svojo Cerkev, v logotipu je križ sv. Frančiška asiškega.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...