Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Škof iz Wollongonga msgr. Peter Ingham (foto: Andrew Žičkar)
Škof iz Wollongonga msgr. Peter Ingham

Novice iz Sydneyja

Slovenci po svetu | 21.11.2016, 11:47 Matjaž Merljak

Iz avstralskega Sydneyja je pisal rektor Slovenskega verskega središča v Merrylandsu, frančiškanski pater Darko Žnidaršič. V župnijski cerkvi sv. Rafaela so imeli žegnanje in srečanje zakonskih jubilantov, poromali so v Penrose Park, za vse svete pa so se zbrali na pokopališču Rookwood, v Wollongogu pa so imeli žegnanje.

Iz daljnega Sydneya se slišimo manj pogosto, a to ne pomeni, da smo zaspali. V pomladi smo znova poromali. Septembra je majhna skupina rojakov odšla v Marian Valley in na Gold Coast, kjer smo obhajali žegnanje. Vsako drugo soboto v septembru je maša v Marijini dolini. Letos je bilo to že osmič. Naslednji dan pa je bila maša na Klubu Lipa v Ashmoru na Zlati Obali. To je bilo za to skupnost sedmo žegnanje - prej ga namreč niso imeli. Sv. mašo smo obhajali na prostem in se poveselili ob pikniku, obletnici kluba in očetovskem dnevu, ki ga praznujemo septembra. V tem mesecu, novembru, pa rojaki na Zlati Obali praznujejo 25-letnico kluba Lipa – upamo na kakšen odmev.

Zadnjo nedeljo v septembru praznujemo žegnanje doma, v naši cerkvi sv. Rafaela v Sydneyu – Merrylandsu s skupno sv. mašo, zakonski jubilanti obnovijo svoje obljube in prejmejo blagoslov, zlatoporočenci, ki jih imamo že veliko, pa so potem posebej povabljeni vsako leto. Letos je pet parov obnovilo zvestobo: najstarejša sta biseroporočenca Aleksander in Albina Kuret, ki sta se poročila v Vidmu v Italiji. Teja in Ivo Bavčar ter Franc in Francka Mramor obhajajo 56 let skupnega življenja, Stanko in Marija Kolar ter Štefan in Angela Trstenjak pa 55 let zakona. Čestitamo tem in še drugim! Pogrešamo pa seveda mlajše jubilante, saj so pri nas poroke sedaj zelo redke, marsikateri zakoni narodnostno mešali ali pa se preselijo in včasih je težko ohranjati stike ali jih težko obvestimo.

Zakonski jubilanti 2016
Zakonski jubilanti 2016 © Slovenski misijon v Sydneyju

Po žegnanjski sv. maši v cerkvi sv. Rafaela smo se zbrali h kosilu v naši dvorani, ki so ga pripravili in postregli Olga, Andrej in Veronika Konda, Mitchell Bleesing, Mojca Kovač ter Lojzka in Lojze Husarek, Lojze Slatinšek in Rudi Korpar pa sta točila in stregla pijačo. Bog povrni vsem!

V oktobru sem bil nekaj dni v Sloveniji in štirinajst dni pri Slovencih v Argentini. Za rojake v Sydneyu, Wollongongu in Canberri in naše božje službe je skrbel p. David Šrumpf, ki vodi slovensko cerkev in misijon sv. Družine v Adelaide, pomaga pa tudi na slovenskem misijonu sv. Cirila in Metoda v Melbournu. Na fatimski dan, 13. oktobra, so pater in rojaki poromali v Penrose Park, na Marijino Božjo pot, kjer imajo poleg osrednjega svetišča Jasnogorske Matere Božje še posamezni narodi svoje kapelice v gozdni jasi. Slovenci imamo kapelico že skoraj dvajset let – okrogla obletnica bo ravno prihodnje leto, ko bomo praznovali sto let Marijinih prikazovanj v Fatimi. P. David in rojaki so povabili v svojo sredo apostolskega nuncija v Avstraliji msgr. Adolfa Tita Ylanna, ki je dopoldne v romarski cerkvi v Penrose Parku vodil sv. mašo.

Slovenski romarji iz Sydneya pri slovenski kapelici Marije Pomagaj z apostolskim nuncijem v Avstraliji msgr. Adolfom Titom Yllana in p. Davidom Šrumpfom
Slovenski romarji iz Sydneya pri slovenski kapelici Marije Pomagaj z apostolskim nuncijem v Avstraliji msgr. Adolfom Titom Yllana in p. Davidom Šrumpfom © Slovenski misijon v Sydneyju

Za vse svete sem bil že nazaj v Avstraliji. V nedeljo, 6. novembra, smo se zbrali k molitvam in sv. maši za rajne na našem pokopališču Rookwood v Sydneyu. To pokopališče je eno največjih na svetu in najstarejših v Avstraliji in tudi urejeno po narodnostih in veroizpovedih, kot marsikatero ni. Slovenci imamo tam dve parceli, staro pokopališče, kjer so pokopani p. Bernard Ambrožič in prvi naši rojaki, že dobrih trideset let pa imamo tudi novo pokopališče, ki smo ga lani uspeli razširiti in ga je 23. januarja letos blagoslovil nadškof Stanislav Zore. K sv. maši se prvo nedeljo v novembru zberemo v kapeli Kristusovega vstajenja v mavzoleju na katoliškem delu pokopališča in nato gremo na obe pokopališči, v soboto potem pa še na pokopališče Pinegrove. – Zahvalno nedeljo obhajamo teden kasneje, letos 13. novembra.

Maša v mavzoleju pokopališča Rookwood
Maša v mavzoleju pokopališča Rookwood © Stičišče avstralskih Slovencev

Rojaki pri sveti maši v mavzoleju pokopališča Rookwood
Rojaki pri sveti maši v mavzoleju pokopališča Rookwood © Stičišče avstralskih Slovencev

Isto nedeljo, 13. novembra, smo v Wollongongu praznovali še žegnanjsko nedeljo. Sveto mašo v cerkvi vseh svetih je daroval škof msgr. Peter Ingham, ki je 19. januarja letos praznoval svoj 75. rojstni dan. Ker je bil škof za svoj praznik v Sveti deželi, nas pa je takrat obiskal slovenski nadškof Stane Zore, smo nadpastirja naše škofije povabili za žegnanje in se obenem srečali z veleposlanico Republike Slovenije Heleno Drnovšek Zorko in s predstavniki slovenskih organizacij.

Škof Peter je dopoldne zaprl svetoletna vrata in daroval slovesno sv. mašo v katedrali sv. Frančiška Ksaverija ob sklepu jubilejnega svetega leta Božjega usmiljenja, popoldne pa je še v naši slovenski cerkvi na začetku sv. maše vodil poseben obred za sklep sv. leta, kar je za nas posebna čast, usmiljenje in potrpljenje drug z drugim pa ostaja naša naloga danes in naprej. Škofu smo se posebej zahvalili za to.

Žegnanje slovenske cerkve vseh svetih in voščilo škofu  Inghamu za 75. rojstni dan
Žegnanje slovenske cerkve vseh svetih in voščilo škofu Inghamu za 75. rojstni dan © Andrew Žičkar

Pri sv. maši in skupni večerji se nas je zbralo 65 rojakov, navzoči so bili veleposlanica Helena Drnovšek Zorko, častni konzul v NSW Anthony Tomažin, predsednik Slovenskega društva Sydney Štefan Šernek s soprogo Ano, predsednik Kluba Triglav Mounties Peter Krope, predsednik Slovensko-avstralskega društva Triglav Canberra Franc Čulek. Predsednico arhivske organizacije HASA NSW Martho Magajna je zastopal mož Lojze. Ostali so se opravičili in poslali pozdrave.

Navzoče je pozdravil predsednik Kluba Planica Wollongong Ivan Rudolf. Oba sva voščila škofu za njegov jubilej. Spregovorila sta še veleposlanica Drnovšek Zorko in častni konzul Tomažin, s pesmijo pa so ogreli srca Katelin Koprivec, Barica Brodnik in Andrew Žičkar. Predsednik Ivan Rudolf in tajnik – organist Andrew Žičkar sta prav tako praznovala, Ivan je praznoval 75. rojstni dan oktobra, Andrew pa je nekaj dni za njim srečal Abrahama. Tudi njima smo hvaležni in voščimo še drugim, ki praznujejo.

Na pokopališču Rookwood
Na pokopališču Rookwood © Stičišče avstralskih Slovencev

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.