Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zasedanje slovensko-madžarske komisije

Slovenci po svetu | 18.11.2016, 08:43 Matjaž Merljak

V Hiši Madžarov (Magyarság Háza) v Budimpešti je v sredo, 16. novembra 2016, potekalo XVI. zasedanje slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Madžarski.

Vodja slovenske delegacije je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, vodja madžarske delegacije pa je bil ministrski komisar za razvoj sosednjih politik madžarskega ministrstva za zunanje zadeve in trgovino Ferenc Kalmár.

Kot so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sta na začetku zasedanja obe strani pozdravili dosežke na podlagi priporočil preteklega zasedanja. Sopredsedujoča sta po končanem zasedanju podpisala zapisnik in izpostavila pomembno vlogo obeh narodnih skupnosti pri dobrih medsosedskih odnosih med obema državama.

Kamlár je poudaril pomen dobrih in tesnih stikov med obema državama, izrazil je zadovoljstvo glede skupne seje obeh vlad, ki je potekala letos januarja na Brdu. Dejal je, da slovenska narodna skupnost v Porabju in madžarska narodna skupnost v Prekmurju predstavljata pomemben povezovalni člen med državama. V nadaljevanju je izpostavil, da je letošnje zasedanje, tako kot lansko, potekalo v prijetnem in konstruktivnem vzdušju ter v dobrobit obeh narodnih skupnosti.

Zasedanje slovensko madžarske mešane komisije 2016_1
Zasedanje slovensko madžarske mešane komisije 2016_1 © USZS

Žmavc se je sopredsedujočemu zahvalil za gostoljubje v Budimpešti in za učinkovito izvedbo zasedanja. Poudaril je, da je potrebno nadaljevati delo, ki sta si ga zastavili vladi Slovenije in Madžarske na začetku leta, predvsem v smislu dobrega gospodarskega, političnega in kulturnega sodelovanja. Obe narodni skupnosti sta vse pomembnejši dejavnik v meddržavnih projektih in s tem prispevata h krepitvi skupnega čezmejnega prostora. To lahko pripomore k večji prepoznavnosti tega prostora v Evropi, kar lahko vodi v gospodarski razvoj in posledično višjo kakovost življenja prebivalcev tega območja oziroma regije.

Kot primere dobrega sodelovanja med državama in izvajanja priporočil zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije je minister Žmavc izpostavil prenovo Slovenskega kulturnega in informacijskega centra Lipa v Monoštru. Za razliko od gradnje, ki je bila skoraj v celoti financirana s slovenskimi sredstvi, je bila obnova v enaki meri financirana s strani obeh držav.

Ob koncu se je minister Žmavc zahvalil sopredsedujočemu, članom komisije, veleposlanicama, generalnemu konzulu ter ponovno poudaril pomen obeh narodnih skupnosti in njihove aktivne vloge v meddržavnih odnosih, ki pomembno prispeva k razvoju regije.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.