Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Center Lipa v Monoštru v Porabju (foto: Porabje.hu)
Center Lipa v Monoštru v Porabju

Odprta prenovljena Lipa v Monoštru

Slovenci po svetu | 16.11.2016, 09:49 Matjaž Merljak

V Monoštru v Porabju na Madžarskem so včeraj odprli prenovljene prostore Slovenskega kulturno-informativnega centra Lipa. Ob tem so pripravili Slovenski dan. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Potem ko so junija 2015 na trgu Oberdan v središču Trsta slovesno odprli vrata Tržaškega knjižnega središča in bodo prihodnjo sredo v Celovcu odprli obnovljene prostore Mohorjeve knjigarne - Slovenskega knjižnega centra v Celovcu, so včeraj odprli prenovljene prostore centra Lipa v Monoštru, kjer delujejo Zveza Slovencev na Madžarskem (ustanovljena leta 1990), uredništvo časopisa Porabje, Razvojna agencija Slovenska krajina, radio Monošter in hotel z 22-imi dvoposteljnimi sobami.

Kot so sporočili z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, je minister v pozdravu podčrtal, da prenovljeni center Lipa poleg Slovenske vzorčne kmetije v Gornjem Seniku predstavlja pomemben mejnik k izgradnji in razvoju skupnega kulturno-gospodarskega prostora Republike Slovenije in Madžarske. Prenovljen objekt bo nudil boljše pogoje za delovanje vseh slovenskih organizacij, ki delujejo na Madžarskem.

Minister Žmavc odprl prostore centra Lipa
Minister Žmavc odprl prostore centra Lipa © USZS

V nadaljevanju je minister izpostavil, da je izgradnjo objekta finančno omogočila Republika Slovenija, letošnja obnova objekta pa je bila financirana s strani obeh držav, Slovenije in Madžarske. Takšen način zagotovitve sredstev je zagotovo rezultat dobrososedskih odnosov med dvema prijateljskima državama, ki se zavedata in hkrati prizadevata, da ju narodne skupnosti bogatijo in povezujejo.

To spoznanje pa bosta obe državi gradili tudi na 16. zasedanju Slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji in slovenske narodne manjšine na Madžarskem.

Udeleženci odprta centra Lipa v Monoštru
Udeleženci odprta centra Lipa v Monoštru © USZS

Ob tej priložnosti je minister Žmavc izpostavil projekte Urada iz leta 2015 in 2016, med katere sodijo Tržaško knjižno središče v Trstu, Knjižno središče v Celovcu in Kulturni center in hotel za slovenska študente na Dunaju, s katerimi Urad krepi čezmejno sodelovanje s sosednjimi državami z izgradnjo »slovenskih hiš« v zamejstvu.

Ob koncu je minister ob prisotnosti vseh visokih gostov iz Slovenije in Madžarske dejal, da je otvoritev podlaga za nadaljnjo krepitev slovenskega gospodarstva v Porabju, ki pa mora biti nadgrajena z nadaljnjimi potrebnimi koraki v smeri večje kulturno-gospodarske prepoznavnosti same regije. Izrekel je zahvalo vsem, ki so sodelovali pri sami obnovi Slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa.

Glasbena točka od odprtju prenovljene Lipe v Monoštru
Glasbena točka od odprtju prenovljene Lipe v Monoštru © USZS

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...