Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Klic dobrote murskosoboške škofije (foto: Škofija MS)
Klic dobrote murskosoboške škofije

Škofija Murska sobota o sodelovanju s porabskimi Slovenci

Slovenija | 28.11.2016, 08:43 Marjana Debevec

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici je bila včeraj škofijska dobrodelna prireditev Klic dobrote. Zbrane je nagovoril murskosoboški škof Peter Štumpf. V petek pa je v prostorih slovenskega konzulata v Monoštru potekalo delavno srečanje med predstavniki Škofije Murska Sobota, ki jih je vodil škof Peter Štumpf, in predstavniki Porabskih Slovencev.

Spregovorili so o duhovni oskrbi Slovencev v Porabju, pokazali na težave in možnosti, kjer se da to skrb izboljšati. Oba madžarska župnika sta pokazala odprtost za pomoč slovenskim vernikom s strani soboške škofije. Omenjena je bila tudi možnost poučevanja verouka v slovenskem jeziku, kjer bi soboška škofija tudi lahko priskočila na pomoč.

Že nekaj let pa duhovniki iz soboške škofije prihajajo na Gornji Senik, v Števanovce in v Monošter, kjer je enkrat mesečno sv. maša v slovenskem jeziku. Dobre možnosti za nadaljnje pastoralno delo in tudi za dvig samozavesti pri porabskih Slovencih daje Božji služabnik Alojzij Kozar, ki je bil krščen v župnijski cerkvi na Gorenjem Seniku, in je torej tudi porabski Božji služabnik.

srečanje s porabskimi Slovenci
srečanje s porabskimi Slovenci © Škofija MS

OBJAVLJAMO CELOTEN ZAPIS S STRANI MURSKOSOBOŠKE ŠKOFIJE:

V prostorih slovenskega konzulata v Monoštru so sedli za delovno mizo predstavniki Škofije Murska Sobota, ki jih je vodil škof dr. Peter Štumpf, in predstavniki Porabskih Slovencev. Poleg gostitelja generalnega konzula dr. Borisa Jesiha so se pogovora udeležili veleposlanica Ksenija Škrilec, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš, predsednik Zveze Slovencev Jože Hirnök. S strani soboške škofije so ob škofu prišli še generalni vikar Lojze Kozar ter trije duhovniki, ki prihajajo enkrat mesečno v porabske župnije: škofov vikar za narodnosti msgr. Franc Režonja, Dejan Horvat in Viljem Hribernik. Srečanja sta se udeležila tudi oba župnika, ki delujeta v Porabju: Tibor Toth, župnik na Gornjem Seniku in Ferenc Rimfel, župnik v Monoštru.

Spregovorili so o duhovni oskrbi Slovencev v Porabju, pokazali na težave in možnosti, kjer se da to skrb izboljšati. Oba madžarska župnika sta pokazala odprtost za pomoč slovenskim vernikom s strani soboške škofije. To odprtost že ves čas izkazujeta z dejanji. Omenjena je bila tudi možnost poučevanja verouka v slovenskem jeziku, kjer bi soboška škofija tudi lahko priskočila na pomoč. Škof dr. Peter Štumpf je povedal, da je on škof soboške škofije, in ne more urejati stanja v drugi škofiji, je pa vedno pripravljen pomagati, če Slovenci zaprosijo za konkretno pomoč.

Tako že nekaj let duhovniki iz soboške škofije prihajajo na Gornji Senik, v Števanovce in v Monošter, kjer je enkrat mesečno sv. maša v slovenskem jeziku. Potrebno je skrbeti za slovensko samozavest pri vernikih, vendar je zaradi zgodovinskega bremena to težko uresničevati. Dobre možnosti za nadaljnje pastoralno delo in tudi za dvig samozavesti pri porabskih Slovencih daje Božji služabnik Alojzij Kozar, ki je bil krščen v župnijski cerkvi na Gorenjem Seniku, in je torej tudi porabski Božji služabnik.

To je potrdil tudi predsednik Državne slovenske samouprave Martin Ropoš, ki je povedal, da bodo prihodnjo jesen v župnijski cerkvi na Gornjem Seniku postavili ploščo v spomin na Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Erika Köleš Kiss pa je povedala, da pripravlja prevod dveh Kozarjevih knjig v madžarščino in sicer knjigo Licenciat Janez in V Porabju doma, da bi Slovence, njihovo preteklost in sedanjost spoznali tudi Madžari, predvsem tisti, ki živijo v Monoštru in okolici.

Srečanje je pokazalo, da se z dobro voljo in pogovorom da rešiti veliko stvari in da s skupnimi močmi lahko ohranjamo vero in kulturo v Porabju in s tem dajemo zagotovilo, da bo Porabje še naprej dom za tamkaj živeče Slovence.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.