Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež gre na letalo (foto: Radio Vatikan)
Papež gre na letalo

Papež leta 2018 na Irsko in morda tudi na Severno Irsko

Cerkev po svetu | 29.11.2016, 11:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo po besedah irskega premierja Enda Kennyja leta 2018 obiskal Irsko, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin. To bo prvi papeški obisk države po zgodovinskem potovanju Janeza Pavla II. leta 1979, ki pa zaradi varnosti ni mogel na Severno Irsko. Predstavniki slednje sedaj upajo, da bo to možno. Včerajšnji obisk Kennyja v Vatikanu je bil tudi neke vrste vnovična gradnja mostu po napadu na Katoliško Cerkev leta 2011. Kenny je namreč Vatikan takrat obtožil, da poskuša zmanjšati težo poročila o spolnih zlorabah v škofiji Cloyne. Spor se je pod pretvezo varčevalnih ukrepov razširil v zaprtje irskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, ki so ga nato znova odprli leta 2014.

Svetovno srečanje družin bo avgusta 2018 v Dublinu.

»Papež je potrdil, da pride na Irsko za svetovno srečanje družin. Vlada bo pripravila vse potrebno za ta obisk,« je po srečanju s papežem za Romereports povedal irski premier Enda Kenny in dodal, da bo vlada nudila vso pomoč in sodelovanje v primeru, da bo papež želel obiskati tudi Severno Irsko.

Papežev obisk na Irskem bo predstavljal priložnost za prenovo tamkajšnje Cerkve, ki so jo v zadnjih letih pretresali pedofilski škandali, škandali zlorab otrok v cerkvenih ustanovah in prodaje otrok mater samohranilk bogatim ameriškim parom.

»Papežu sem pojasnil svoje težave s Katoliško Cerkvijo pred nekaj leti. Povedal sem mu, da so odnosi med Cerkvijo in državo boljši kot pred leti, da dobro sodelujemo s škofi in duhovniki ter da je zagotovljena veliko boljša zaščita otrok. Ta odnos je sedaj veliko bolj zdrav kot kdajkoli prej.«

Do obiska prihaja tudi v času, ko je splav znova del politične agende na Irskem. Splav je v tej otoški državi dovoljen le v primeru ogroženosti življenja matere.

Katoliški mediji so se razpisali tudi o pomenu morebitnega papeževega obiska na Severnem Irskem. Ameriški portal Crux meni, da bi lahko okrepil prizadevanja za združitev otoka, zlasti če bo Severna Irska takrat že trpela posledice brexita.

Papež bo ob obisku gotovo govoril o skupni zgodovini otroka, menihih in svetnikih, ki so ključni del irske dediščine. To sporočilo, ki bo uokvirjeno v kontekst spoštovanja različnosti in pluralizma, bo prihajalo ravno v času, ko bo Severna Irska že pokazala zamero zaradi izključitve iz EU.

Frančišek bo imel tako leta 2018 idealno priložnost, da spregovori o tem, kako združitev Irske ne bi pomenila vsrkanje ali priključitev enega dela otoka s strani drugega, ampak stvaritev nečesa novega, spravljene različnosti, ki bi temeljila na kulturi srečanja, in sicer znotraj Evropske unije.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.