Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Zahvalna sv. maša ob 22. obletnici (foto: Rok Mihevc)
Zahvalna sv. maša ob 22. obletnici

Nadškof Uran: Radio Ognjišče je postal stičišče in izvir potokov žive vode

Slovenija | 28.11.2016, 13:22 Marjana Debevec

Radio Ognjišče danes praznuje 22. rojstni dan. Praznovanje, ki smo ga začeli s festivalom sodobne krščanske glasbe Ritem srca, martinovanjem v Ormožu in dvema Gala koncertoma, je okronala današnja sveta maša. Somaševanje je v cerkvi Zavoda sv. Stanislava vodil nadškof Alojz Uran.

Nadškof Alojz Uran je ob 22. letnici delovanja našega radia čestital vsem sodelavcem in prijateljem. »V teh letih je Radio Ognjišče dozoreval in postal stičišče in izvir potokov žive vode, ki napaja naš tolikokrat enoumno usmerjeni medijski prostor«, je zatrdil nadškof Uran.

Zatem je spomnil na adventni čas, ki smo ga začeli in ki pomeni pričakovanje rojstva Otroka, ki je vedno znova čudeža življenja in upanja. On je namreč Bog z nami.

Pravkar pa smo sklenili tudi leto usmiljenja. Ko smo prejeli toliko dokazov za Božje usmiljenje, vstopamo v novo cerkveno leto, kjer bomo lahko to usmiljeno ljubezen delili naprej, saj svet potrebuje sočutje in človeško bližino.

Zatem je nadškof Uran spomnil na nedeljski evangelij o vesoljnem potopu, ko je Noe v posmeh mnogih gradil rešilno barko in se v pravem trenutku mogel umakniti nanjo. Ta barka je pred podoba svete Cerkve. Tako kot Noetova barka, je bil Sion rešilna bilka za Izraelov narod.

In v tem narodu je bila v Nazaretu je bila rojena Marija, obvarovana izvirnega greha, to preprosto in neznano dekle, ki je kot nova Eva odgovorila na Božji poziv: Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Tako je postala kraljica nebes in zemlje. Učlovečena beseda je spregovorila z oblastjo, vendar so jo redki slišali, še redkejši pa sprejeli in vzeli zares. Za svoje rojstvo je Odrešenik našel hlev, ki pa je postal svetišče, celo tempelj Sv. Duha. Prišel pa ni le za Jude, ampak za ljudi vseh časov, je zatrdil nadškof Uran.

Nadškof Alojz Uran
Nadškof Alojz Uran © Rok Mihevc

Tako je bilo tudi, ko je ozdravil stotnikovega služabnika. "Tako kot Cerkev v Jezusovih časih in Cerkev skozi stoletja, tako Radio Ognjišče vstopa v naš prostor, kjer je veliko stotnikov, ki prosijo za ozdravitev svojih otrok, znancev, sodelavcev. Jezus se ni bal vstopiti v nered in umazanijo svojega časa. Pustil se je umazati od grehov drugih in zanje je dal življenje", je poudaril nadškof Uran in dodal, so Jezusova pot, resnica in življenje tudi naši.

Tako lahko tudi mi dopolnjujemo to, kar manjka Kristusovim bridkostim, za njegovo Telo, ki je Cerkev, za rešitev svet.

Sporočilna in oznanjevalna moč Radia Ognjišče je vključenost v sam Izvir. In ni vseeno, ali zajemamo Savo pri Krškem, ali pri slapu Savica. Oboje je Sava, vendar je v spodnjem toku že onesnažena. »Če pa hočemo iti k izviru, moramo iti proti toku in se čim bolj približati čistim vrelcem voda, ki pritekajo iz Božjega osrčja, iz osrčja usmiljene Božje ljubezni, ki se danes želi skloniti k slovenskemu človeku: tukaj doma, v zamejstvu in po vsem svetu.«

Ob sklepu se je vseM sodelavcem zahvalil za dosedanje poslanstvo ter prosil Boga in Marijo prosil, naj nas spremlja apostolski blagoslov tudi v prihodnje.

Zahvalna sv. maša ob 22. obletnici
Zahvalna sv. maša ob 22. obletnici © Rok Mihevc

Sveti maši je sledila še okrogla miza z nekaterimi osamosvojitelji. Z nami so bili nekdanji minister za pravosodje in upravo dr. Rajko Pirnat, minister za turizem in gostinstvo Ingo Paš, minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel, ministrica za delo Jožica Puhar in republiški sekretar za finance dr. Marko Kranjec.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...