Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

FOTO: Triglavski zvonovi zapeli zaslužnemu papežu Benediktu XVI.

| 26.11.2016, 08:09

Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi je poromala v Rim in Vatikan. Pevke in pevci, ki večinoma prihajajo iz Mojstrane in Dovjega, so včeraj popoldne v vatikanskih vrtovih zapeli zaslužnemu papežu Benediktu XVI.

Na romanje v Rim in Vatikan se je podalo 33 udeležencev, poleg pevcev še pravljičarji, njihovi družinski člani in prijatelji. "Poseben je bil že trenutek, ko smo pristopili do njega. Čakal nas je v parku na klopci. Vzdušje je bilo zelo umirjeno, a kljub vsemu v sebi čutiš neko evforijo. Vedeli smo, da ga bomo srečali, a tega trenutka si nihče ni znal predstavljati," je za naš radio povedala Mateja Langus, članica igralske zasebne, ki v Mojstrani in na Dovjem za obiskovalce soustvarja predstavo v naravi imenovano „Rajže po poteh triglavskih pravljic“.

Zbor, ki prepeva ljudske, moderne, dalmatinske, planinske, mladinske cerkvene, črnske duhovne pesmi, že šest letu uspešno vodi zborovodkinja Metka Magdič. Pred Benediktom XVI. so zapeli tri pesmi – Oj Triglav moj dom, Triglavski zvonovi in Čej so tiste stezice – ki, so pričarale utrip krajev izpod Triglava. Ti kraji so močno povezani s Freisingom. To povezanost s škofi pa je ob petju občutil tudi papež Benedikt, ki se je p kratkem glasbenem nastopu pevcem zahvalil za krasne tone. "Vesel sem za to doživljanje pozitivnih čustev in vesel sem, da tudi mlade generacije nosijo naprej tradicijo naših krajev," je besede Benedikta XVI. prevedel veleposlanik Tomaž Kunstelj.

Pot v Rim in Vatikan je za Triglavske zvonove in njihove prijatelje organiziral Tomaž Pšenica, ki je tudi turistični vodič. Za njihovo srečanje z zaslužnim papežem Benediktom pa gre v največji meri zahvala veleposlaniku v Vatikanu, Tomažu Kunstlju. "Vsi, ki smo na tej poti, verjetno še nekaj časa ne bomo mogli dojeti vsega kar smo doživeli. Iz srca se lahko se zahvalimo tudi slovenskemu veleposlaniku pri Svetem sedežu, da nam je omogočil to, kar verjetno še marsikatera generacija za nami ne bo doživela. Lahko rečemo, da smo tisti iz majhnih vasi doživeli nekaj enkratnega in lahko smo Bogu hvaležni za to enkratno izkušnjo, ki nas bo zagotovo spremljala do konca življenja," pa je v izjavi za Radio Ognjišče dejal ustanovitelj Triglavskih zvonov Marsel Gomboc.

Zbor, ki je do danes izdal že tri zgoščenke in z veseljem poje na porokah ter v domačih krajih s koledovanjem zbira prispevke za pomoči potrebne domačine, je ob srečanju zaslužnega papeža tudi obdaril. "Mi, pravljični junaki, ki smo bili oblečeni tudi v svoje kostume, smo mu predli darila. Izročila sem mu košaro domačih dobrot in tako močno me je stisnil za roko. Res nisem pričakovala tega," je še dodala Langusova.

Spomnimo, da sta občina Škofja Loka in bavarska občina Freising pobrateni, Freising je pa kraj kjer je kot nadškof deloval zaslužni papež Benedikt XVI.

Zaslužni papež Benedikt XVI.
Zaslužni papež Benedikt XVI. © Maja Šmitek

Predaja darila
Predaja darila © Maja Šmitek

Manjkala ni niti slovenska zastava
Manjkala ni niti slovenska zastava © Maja Šmitek

Ob zaslužnem papežu Benediktu XVI.
Ob zaslužnem papežu Benediktu XVI. © Maja Šmitek

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...