Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek izrazil sožalje ob smrti nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra

Svet | 26.11.2016, 16:14 Petra Stopar

Na Kubi se je začelo devetdnevno žalovanje za nekdanjim dolgoletnim predsednikom in vodjo komunistične revolucije Fidelom Castrom. Odzivi na smrt so mešani. Spomnimo, da se je z revolucionarnim voditeljem in njegovo družino lani srečal tudi papež Frančišek, ki je pozdravil normalizacijo odnosov med Kubo in ZDA. Danes pa je v Havano že poslal sožalni telegram.

Papež Frančišek je svojcem izrazil sožalje ob smrti nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra, poroča Radio Vatikan. Zagotovil je svojo molitev za pokojnega voditelja, kubanski narod pa je priporočil v „materinsko varstvo“ zavetnici Kube, Devici ljubezni iz El Cobre.

Nekdanji komunistični diktator je po navedbah kubanske televizije oz. brata Raula umrl včeraj nekaj po 22. uri v starosti 90 let. Zaradi slabega zdravja se je iz javnega življenja umaknil že leta 2006. Vzrok smrti ni znan, tudi sicer je bilo zdravstveno stanje Fidela Castra državna skrivnost, neuradno je imel neko črevesno bolezen.

Fidel Castro je bil na čelu enopartijske komunistične Kube med letom 1959 in 2006. Po uradnih podatkih se je rodil 13. avgusta 1926 kot nezakonski otrok španskemu priseljencu, ki je postal uspešen kmetovalec, in njegovi služkinji. Študiral je pravo v Havani in odprl odvetniško pisarno, leta 1956 pa je s Che Guevaro in drugimi somišljeniki začel gverilsko vojno proti vladi generala Batiste. Leta 1959 je prisegel kot predsednik kubanske vlade in v državi uvedel komunizem. V zgodovino se je zapisal tudi kot človek, ki se je zoperstavil desetim ameriškim predsednikom. Preživel naj bi več kot 600 poskusov atentatov.

Kot ob njegovi smrti navajata angleško in italijansko uredništvo Radia Vatikan, so bila za Castra odločilna srečanja s tremi papeži. Tako se je otoplitev odnosov Kube s svetom začela leta 1998 z obiskom svetega papeža Janeza Pavla II. na Kubi, sicer se je Castro s papežem Wojtylo srečal že dve leti prej v Vatikanu, leta 2012 je sledil pogovor z zaslužnim papežem Benediktom XVI., pred letom dni pa srečanje s sedanjim papežem Frančiškom. V tem času, natančneje leta 2014, je Havana po 50 letih sovražnosti vzpostavila vnovične diplomatske odnose z Washingtonom, k čemur je pripomogel tudi Frančišek in dejal, da nas normalizacija odnosov „navdaja z upanjem“.

Kot piše spletni portal Domovina, „Vatikan kljub preganjanju Cerkve in njenih sodelavcev na Kubi ni nikoli prekinil diplomatskih vezi“ s to državo. „Kot ustanova, ki obsoja obe posvetni ideologiji, tako komunizem kot kapitalizem, si je Cerkev lahko v kubanski družbi ustvarila prostor, ki je na Kubi nima nobena druga organizacija“. „Poleg vlade je Cerkev najpomembnejša institucija na Kubi,“ je dejal Javier Figueroa, upokojeni profesor kubanske zgodovine na Univerzi Puerto Rico, čigar besede navaja Domovina.

Kot še piše, je zanimiva vzporednica, ki jo je med Fidelom Castrom in nekdanjim jugoslovanskim diktatorjem Titom potegnil pokojni ameriški predsednik John F. Kennedy. Dejal je, da bi Castro lahko bil kot Tito ali Sékou Touré (tedanji gvinejski komunistični diktator) v smislu, da bi tudi Kuba imela “normalne” odnose z ZDA kot državi obeh drugih komunističnih voditeljev, pri tem pa bi ji to bilo v pomoč pri vodenju bolj neodvisne politike do Sovjetske zveze, brez hkratnih ameriških pričakovanj, da se odnosi med Kubo in Sovjetsko zvezo poslabšajo. „A kot v knjigi Vzpon in zaton Fidela Castra piše Karl M. Schmitt, se je Castro na tovrsten signal s strani Kennedyja odzval odklonilno.“

Smrt nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika je naletela na različne odzive. Medtem ko kubanski izgnanci v ZDA slavijo, so Kubanci doma zadržani. Pogreb bo 4. decembra v mestu Santiago de Cuba, do tedaj v državi ne bo javnih dogodkov in dejavnosti, zastave pa so spuščene na pol droga.

Poleg številnih drugih sožalnih brzojavk sta tudi slovenski predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar poslala sožalni telegram kubanskemu predsedniku.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump se je na novico odzval kratko. "Fidel Castro je mrtev!" je tvitnil. Trump je med volilno kampanjo zatrjeval, da vzpostavitvi in normalizaciji diplomatskih odnosov s Kubo ni naklonjen. „Vse, kar je Castrovemu režimu obljubil Obama, je mogoče preklicati in to bom tudi storil, če Castrov režim ne bo izpolnil naših zahtev,“ je dejal septembra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...