Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Krečič po vandalskem dejanju v koprski stolnici: Šlo je za napad na svetinji

Slovenija | 23.11.2016, 16:19

Vandalsko dejanje neznanca, ki se je v koprski stolnici s kladivom znesel nad kipom Marije z Jezusom iz prve polovice 19. stoletja in kipom Žalostne Matere Božje iz 15. stoletja, je zelo pretreslo tamkajšnjega župnika Primoža Krečiča. Policija je storilca že prijela, šlo naj bi za 41-letnika z obrobja našega največjega obalnega mesta. Škoda, ki je ostala za njim, je precejšnja. Da je pravzaprav nepopravljiva, je za naš radio poudarila restavratorka Helena Valentin Konjedic.

Krečiča je prizadelo to, da sta bila oskrunjena Marijina kipa. Kot je povedal, kip Karmelske Matere Božje ljudje zelo radi častijo, ob njem molijo in k njemu polagajo cvetje. Kip Žalostne Matere Božje pa je bil po njegovih besedah nekakšen simbol koprske stolnice v svetem letu usmiljenja. "Šlo je za napad na svetinji, na nekaj, kar je globlje od kipa." Vandalskega dejanja neznanca ni razumel kot sovraštva proti veri, ampak kot notranjo stisko posameznika. "Svojo nemoč je želel pokazati z nasiljem proti materinstvu, proti življenju, proti sočutju in bolečini. Gotovo je lahko s tem povezana tudi diabolična dimenzija, a zdi se mi, da gre za eno globoko, težko osebno izkušnjo."

Koprski stolni župnik je prejel veliko izrazov sočutja iz različnih krajev, tudi iz tujine. Z verniki zdaj po vsaki sveti maši moli litanije, najprej se skupaj ustavijo pri enem kipu in gredo nato v procesiji do drugega. "Tako zadoščujemo za to dejanje."

Pretresena je bila tudi Valentin Konjedičeva. Pred leti je bila namreč del ekipe, ki je restavrirala kip Karmelske Matere Božje. Včeraj se je slučajno mudila v Kopru. Ko je videla, kaj se je zgodilo, je zajokala. "Med obnavljanjem sem se čustveno navezala. Odraščala sem ob tem kipu, ob njem molila, se zatekala k njemu." A kot že omenjeno, so bili na ta kip navezani tudi številni ostali verniki. Po njenih besedah je bil čudedelen. "V samem kipu smo med razpokami našli listke, prek katerih so se mu ljudje priporočili. Našli smo besedila, ki nakazujejo, da so se dogajali čudeži"

Udarci s kladivom so, tako Valentin Konjedičeva, obema kipoma zadali trajne poškodbe. "Pri restavriranju vedno poskušamo ohranjati original. A originalni deli so zdaj trajno uničeni." Krečič pa je za naš radio še povedal, da so se zdaj odprla nova vprašanja v zvezi z varovanjem svetišča in umetnin v njem, a so povezana z ogromnimi sredstvi.

Komentiral je tudi vse pogostejše napade na cerkve in duhovnike v Sloveniji. "Ta čas je zelo napet. V družbi vlada težka polarizacija, po eni strani iz prejšnjega režima, po drugi strani gre za nerazčiščene probleme, ki se vijejo iz generacije v generacijo. Vse to ustvarja nasilje in ekstremizem, ki se kanalizirata tudi v odnosu do svetinj." Dodajmo še, da je Zavod za družino in kulturo življenja po tem vandalskem dejanju pripravil peticijo, s katero poziva vlado, naj zaščiti cerkve in katoličane v Sloveniji, javno obsodi napade nanje in uveljavi učinkovite programe za preprečevanje kristjanofobije pri nas.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...