Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
dr. Simon Spazzapan (foto: ARO)
dr. Simon Spazzapan

Dr. Simon Spazzapan: Alternativa je v onkologiji zelo problematična

| 25.10.2016, 11:22 Mateja Feltrin Novljan

V Tednu za življenje je bil Naš gost slovenski zdravnik, onkologo dr. Simon Spazzapan, zaposlen na italijanskem državnem onkološkem inštitutu v Avianu, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem vseh vrst rakastih bolezni: od diagnoze in onkološke terapije do paliativne terapije takrat, ko je bolezen neozdravljiva in se življenje bliža h koncu. V prijetnem pogovoru nam je dr. Simon Spazzapan je povedal, kako so ga oblikovali najprej družina, skavti, srečanje s p. Markom Rupnikom, ki mu je postavil prave duhovne temelje, da najde moč za vse, kar dela – v veri in ljubezni do družine.

V prvih letih svojega poklica, do leta 2001, se je posvečal predvsem zdravljenju bolnikov z levkemijo, limfomi in mielomi. Od leta 2001 do leta 2010 se je posvečal zdravljenju bolnikov z rakom na pljučih, grlu in ledvicah. Zadnja leta pa večino svojega časa preživi z bolnicami, ki imajo raka na dojki. Poleg tega je odgovoren za preizkušanje novih zdravil proti raku na dojki in od leta 2013 vodi enoto Clinical trial Office. Poleg zdravljenja ima njihov Inštitut tudi poslanstvo, da raziskuje nove poti zdravljenja, kjer se raziskave iz laboratorija prenašajo v raziskovanja na človeku.

V času bolezni je človek še bolj občutljiv za vse, a vendarle je temeljno, da zaupa zdravnikom. Na eni strani imamo preobremenjen zdravnike, ki bi si želeli več časa preživeti z bolniki in svojci, na drugi strani pa veliko alternativcev, ki si vzamejo čas, bolnim prisluhnejo, a vendarle ne nosijo nikakršne odgovornosti. Dr. Simon Sapazzapan zato opozarja: „Alternativa je velika problematika pri onkologiji, ne le tu, ampak tu je res močna, predvsem odkar imamo internet, kjer je mogoče dobiti res vse. Moram poudariti, da alternativna medicina nima nobene, res nobene znanstvene podlage. Naše zdravilo, ki ga uporabljamo, mora iti skozi štiri faze raziskovanja in potem stopi v uporabo, medtem ko je alternativna medicina popolnoma brez kontrole. Nikoli nikomur ne bi svetoval, da bi prenehal z onkološko terapijo in se zdravil samo z alternativno medicino. Žal se mi je že zgodilo, da sem videl posledice tega. In posledice so vedno smrt.“

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.