Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Na festivalu Ritem srca bo tudi Borut Skočir

Festival Ritem srca | 06.10.2016, 11:57 Mateja Feltrin Novljan

Kantavtor Brout Skočir prihaja iz Kobarida, na festivalu Ritem srca bo z nami drugič. Letos se predstavlja s pesmijo Spet nov dan.

Kako, kdaj in zakaj je nastala letošnja festivalska pesem?
Letos se predstavljam s pesmijo Spet nov dan. Moje pesmi večinoma nastanejo po navdihu in tudi ta je nastala tako. Kdaj je nastala, pa res ne bi vedel. Zame konec koncev to sploh ni pomembno. Nastala je pač nekega dne, vsak dan je nov dan in vsak dan je nova pot, ki ti prinaša ovire, pa tudi dobre stvari. Da pa prehodimo te ovire, nam pomaga ljubezen. Kdo je poosebljena ljubezen, pa več ali manj vsi vemo.

Kaj bi zaželel svoji pesmi, ki bo šla med ljudi?

Moji pesmi želim predvsem veliko sreče in da bi ljudje nekako razumeli njeno sporočilo.

Kakšen ritem prinaša in kaj sporoča srcu?

Zanimivo vprašanje, kakšen ritem prinaša. Štiričetrtinski je. Razumem vprašanje, ampak tako vprašanje zahteva pač tudi abstrakten odgovor. Če bi se izrazil v slikarskem žargonu bi rekel, da nek svetel ritem, s svetlimi odtenki.

Tebi najlepši verz, misel v pesmi?

Najlepši verz je: Moja moč je v iskanju Ljubezni.

Kdaj si se prvič srečal s sodobno krščansko glasbo?

Zelo dolgo nazaj sem se srečal s to glasbo, ko sem dobil v roke prvo kaseto Glorije. To zvrst glasbe sem začel ustvarjati približno leta 1989, takrat enkrat.

Kdo je tvoj glasbeni vzornik – v Sloveniji, v tujini?

Moj glasbeni vzornik v Sloveniji Aleksander Mežek, nekako mi je zelo blizu,v tujini pa John Denver.

Kaj bi spremenil, da bi bila sodobna krščanska glasba bolj prisotna na koncertih, srečanjih v Sloveniji?

Za to se bo moralo spremeniti stanje duha v našem prostoru. Dokler bo vera oziroma krščanstvo nekakšen tabu, bo to zelo težko. Mislim, da bomo morali kot Izraelci z Mojzesom prehoditi skozi puščavo vsaj štirideset let. Naša težava pa je še v tem, da nimamo Mojzesa in se bojim, da bo ta pot trajala še dlje. 

Kako vidiš svoje glasbeno ustvarjanje čez 10 let?

Čez deset let … Ne vem. Jaz se bom trudil, ustvarjal svojo glasbo, besedila, si trgal čas za ustvarjanje, delal dobro, potem pa bomo videli, kaj bo Bog s tem naredil.

Kako doživljaš festival Ritem srca?

Ta festival je ena pozitivna stvar, sploh za nas ustvarjalce sodobne krščanske glasbe. Nudi nam priložnost, da se izrazimo, sporočimo ta pozitivna sporočila naprej. Hvala Bogu, da je. Hvala tudi Radiu Ognjišče, da to spodbuja in podpira.

Tvoje vabilo na festival Ritem srca vsem ljudem, ki imajo radi tovrstno glasbo.

Frekvenco vašega radia naravnajte na Radio Ognjišče, udobno se namestite in želim vam prijetno poslušanje in duhovno doživetje, ker to nedvomno bo. Vsem, ki bodo v dvorani, pa želim, da bi doživeli nepozaben večer.

Kaj bi zaželel glasbenim kolegicam in kolegom, s katerimi boste skupaj na odru?

Svojim kolegom iz srca želim močan udarec ritma srca.

 

Festival Ritem srca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...