Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na festivalu Ritem srca bo tudi Neža Pančur

Festival Ritem srca | 03.10.2016, 14:20 Mateja Feltrin Novljan

Na letošnjem festivalu bomo slišali veliko uspešnih glasbenih in hkrati zakonskih parov. Tudi Neža Pančur je glasbenica in mentorica solo petja, ki ustvarja skupaj z možem Damjanom. Oba sta se nam pridružila v studiu na prijetnem pogovoru. Mogoče jo najbolje poznate po skladbi Pika na i, ki je izšla na njeni prvi samostojni zgoščenki, zagotovo pa tudi po pesmi Odrešenik, s katero se je predstavila na lanskem festivalu Ritem srca in vstopila v svet sodobne krščanske glasbe.

S katero pesmijo se letos predstavljaš?

Neža: Moja pesem nosi naslov Gospodu hvala. K sodelovanju sem povabila lanskoletnega tekstopisca Igorja Pirkoviča, napisal je čudovit tekst, mož Damjan ga je uglasbil, tako da smo v aranžmaju dodali mandolino in banjo, tako da ima poseben zvok.

Damjan je tudi z nami, zato pozdrav tudi tebi. Vemo, da si dejaven na vseh glasbenih področjih, krščanska sodobna glasba pa tudi postaja del tebe.

Damjan: Absolutno, to je krasna glasba. Vedno bolj jo poslušam, tudi veliko tuje in sem zelo pozitivno presenečen nad odlično produkcijo.

Kdaj, kako in zakaj je nastala?

Neža: Navdihnila me je neka tuja pesem in sicer to, da lahko pojem, da lahko delam to, kar si želim, da sem zato hvaležna Gospodu in potem sem to smernico dala tekstopiscu Igorju, ki je moje misli spravil v rime. Bistvo je bilo to, kaj hočem sporočiti ljudem.

Kako si to sporočila možu, kaj želiš sporočiti še z glasbo? Zakaj mandolina?

Neža: Rada imam conutry glasbo in zadnje čase veliko uporabljamo mandolino in banjo, všeč sta mi, ker sta ljudska in dajeta domač prizvok, čeprav ne prihajata iz naših krajev.

Kaj bi zaželela svoji pesmi, ki bo šla med ljudi?

Neža: Da bi se tudi ljudje poistovetili z njo in naj poslušajo besedilo, ker ima res lep sporočilo.

Kakšen ritem prinaša in kaj sporoča srcu?

Neža: Ritem je dejansko šest osminski, tako da je dvojni valček. Srcu sporoča, naj delamo tisto, kar nas razveseljuje, da naj ne obupamo na poti do tega, saj življenje prinaša veselje in kakšne padce, iz kateri se potem naučimo, znamo ceniti vesele trenutke.

Tebi najlepši verz, misel v pesmi?

Neža: Gospodu hvala za vse, kar mi je dano,

za Njega bom pela in za angele nad mano.

Kdaj si se prvič srečala s sodobno krščansko glasbo?

Neža: Že pri mladinskih mašah v osnovni šoli smo peli tako imenovane mladinske, bolj resno pa sem se odločila za sodelovanje na Festivalu Ritem srca. Moram priznati, da prej teh sklad nisem poznala, le pri pevskih pri cerkvenem zboru smo jih nekaj peli, a teh prav pop ne moremo peti. Imamo veliko lepih skladba, slovenskih in tujih. Pesmi iz naše produkcije bomo tudi kmalu peli pri maši.

Kdo je tvoj glasbeni vzornik – v Sloveniji, v tujini?

Neža: Največ poslušam conutry, tam se meša vse splošno življenjsko sporočilnost in velikokrat pojejo tudi o Bogu. Tako da prinašajo neka globlja sporočila, imajo to v sebi, da so verni. Pri slovenskih občudujem vse, ki vztrajajo v glasbi, da delajo naprej, ker vemo, da ni lahko živeti od nastopanja. Spoštujem res vse, ki so pridni, delovni, ki dajejo vse od sebe.

Kaj bi spremenila, da bi bila sodobna krščanska glasba bolj prisotna na koncertih, srečanjih v Sloveniji?

Damjan: Mislim, da je potrebna predvsem centralizacija teh stvari, torej več festivalov konec koncev, več možnosti za mlade, nekako bi se to tudi bolj prijelo. Roko na srce, ta generalni festival, ki se zgodi v krščanskem smislu je enkrat na leto. Absolutno več takih dogodkov bo posledično povzročilo tudi to, da se bo stvar veliko bolj zakoreninila in prišla marsikam, kjer še ni.

Neža: In delati na kakovosti, da je skladba dobra, da gre v uho in potem marsikoga pritegne, da posluša.

Kako vidiš svoje glasbeno ustvarjanje čez 10 let?

Neža: Upam, da bom tako ko sedaj, še vedno imela željo po novih skladbah, da bom vedno imela ideje, o čem bi rada pela. Nočem, da mi zmanjka teh idej.

Kako doživljaš festival Ritem srca?

Neža: Zelo pozitivno. Vsi se zberemo, deset novih skladb bomo slišali. Fenomenalna je tudi publika, tega sem zelo vesela. Mnogi kupijo zgoščenko in te pesmi poslušajo še naprej.

Tvoje vabilo na festival Ritem srca vsem ljudem, ki imajo radi tovrstno glasbo.

Neža: Pridite, imeli se bomo luštno, zabavali se bomo, sprostili, dali skrbi čez ramo.

Kaj bi zaželel vsem tistim, s katerimi boste na odru?

Neža: Pevci imamo ponavadi, čeprav se to ne govori na glas, malo treme pred nastopom. Jaz sebi in drugim sporočam, da se poglobimo predvsem v besedila in bo trema nekako spuhtela. Meni to pomaga.

Kaj želiš sporočiti ljudem, ki bodo z nami v dvorani?

Neža: Naj poslušajo besedila, ki so meni zelo pomembna. Predvsem naj se prepustijo vzdušju, zabavi, naj ne mislijo na skrbi.

 

 

 

 

 

 

 

Festival Ritem srca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...