Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zavod svetega Stanislava (foto: Wikipedia)
Zavod svetega Stanislava

V Ukrajini o pomembnosti povezovanja evropskih vrednot in krščanstva

Slovenija | 28.10.2016, 17:22

V Kijevu v Ukrajini se je začelo 88. generalno zasedanje evropske zveze katoliških šol (CEEC). Namenjeno je nadaljevanju dela pri skupnih vprašanjih medkulturnega dialoga in avtonomije šolskih prostorov. V imenu Komisije za šolstvo pri slovenski škofovski konferenci se srečanja udeležujeta Roman Globokar in Marko Weilguny.

Kot je običajno za srečanja CEEC se delegati skoraj 30. evropskih držav v prvem dnevu nekoliko pobližje spoznajo z razmerami v državi gostiteljici. Ukrajina je po besedah nadškofa Ukrajinske grkokatoliške Cerkve v edinstvenem zgodovinskem položaju. S prebujanjem civilne družbe, ki prevzema odgovornost za svojo prihodnost, prihajajo številne priložnosti. Trenutno so v pripravi prav spremembe šolske zakonodaje, ki bi v prihodnje lahko omogočala večjo svobodo pri ustanavljanju katoliških šol. V državi, kjer denimo v pravoslavne šole lahko hodijo le otroci pravoslavnih staršev in kjer v judovske šole lahko hodijo le otroci iz judovskih družin, želi Katoliška Cerkev predstaviti svoj vzgojni model, ki je odprt za vse. Model, ki učitelja postavlja kot nekoga, ki skrbi za učenca in mu omogoča razvoj njegovih potencialov, in ne le kot uslužbenca države, zadolženega za vzdrževanje socialističnega sistema. Model katoliške vzgoje, ki ustvarja sprejemajoče okolje in ukrajinski družbi posreduje krščanske, evropske, človeške vrednote.

Nadškof je poudaril pomembnost povezovanja evropskih vrednot in krščanstva, ker je v ukrajinski družbi velika nevarnost v tem, da se Evropo dojema kot izrazito liberalistično, ruskega predsednika pa kot zaščitnika krščanstva. V tem smislu je predstavnikom na srce med drugim položil to, da bi se resnično trudili pokazati, kako je mogoče biti v Evropi in ohraniti krščanske vrednote, pokazati, kako ima tudi katoliško izobraževanje svojo domovinsko pravico v Evropi. V državi s 46 milijoni prebivalcev 4,5 milijona grkokatolikov, ki se jim pridružuje še 200.000 katoličanov zahodnega obreda, res predstavljajo manjšino, imajo pa po besedah nadškofa veliko, kar lahko dajo celotni družbi.

V nadaljevanju srečanja se bodo delegati posvetili še nekaterim institucionalnim vprašanjem, med katerimi bo tudi sprejem Malte, ki se pridružuje organizaciji, poslušali pa bodo tudi predstavitev dela na medkulturnem dialogu v katoliških šolah v Sloveniji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...