Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Evtanazija, ker nisi več družbeno koristen?

Svet | 23.10.2016, 07:00 Marta Jerebič

Na Nizozemskem je evtanazija legalna, a se zanjo lahko odločijo le tisti, ki so neozdravljivo bolni in ob tem neznosno trpijo. Sedaj pa tamkajšnja vlada želi pripraviti nov zakon, ki bi dovolil evtanazijo tudi starejšim ljudem, ki si želijo umreti le zaradi občutka, da je njihovo življenje zaključeno oziroma dopolnjeno in da niso več družbeno koristni.

Novemu zakonu ostro nasprotujejo krščansko-demokratska stranka in druge manjše krščanske stranke ter komisija pod vodstvom Paula Schnabela, sociologa in člana nizozemskega Državnega sveta, ki je ugotovila, da je takšna dopolnitev zakona o evtanaziji nesmiselna in nepotrebna. Kot še piše spletni portal iskreni.net, omenjena komisija meni, da si le malo ljudi, ki nimajo resnih zdravstvenih problemov, resnično želi umreti.

V primeru, da bo nov zakon sprejet, bodo uvedli tudi t. i. negovalce umirajočega, ki bodo ljudi, ki so se naveličali življenja oziroma imajo občutek, da je njihovo življenje zaključeno, spremljali skozi proces za odločitev za evtanazijo. Oseba bo dobila dovoljenje za evtanazijo samo, če bodo izpolnjeni posebni kriteriji. Mednje spada npr. to, da so problemi in težave, s katerimi se prosilec za evtanazijo sooča, nerešljivi. Toda razmejevanje med rešljivim in nerešljivim problemom je, tako kot pri vseh stvareh psihološke narave, kot hoja po tankem ledu. Kaj kmalu se nam lahko vdre pod nogami, opozarja avtorica članka na portalu iskreni.net in se sprašuje Kdo bo naslednji? Depresivni ljudje, ki v življenju ne vidijo več smisla? Ali pa ljudje, ki jih npr. ob izgubi službe prevzame občutek brezizhodnosti? Pa tisti, ki si ne morejo opomoči po ločitvi?

Predlog zakona je po njenem mnenju jasen odraz družbe, ki je izgubila spoštovanje do svetosti življenja. Je odraz družbe brez vrednot, ki bi podpirale življenje. Predvsem pa je odraz družbe, v kateri ni nič več svetega ... Glede na tako družbo, je podpora javnosti omenjenemu zakonu niti ne bi presenetila.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.