Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Hrvaški škofje o družini, verouku v šolah in Stepincu

Cerkev po svetu | 21.10.2016, 11:41 Marta Jerebič

Hrvaški škofje so prejšnji teden na plenarnem zasedanju razpravljali o pastoralnem načrtu za družino, verskem pouku v šolah, izdaji dokumenta o katehezi in delu mešane hrvaško-srbske komisije, ki proučuje življenje blaženega kardinala Alojzija Stepinca. Kot je znano, je ta komisija nastala na pobudo papeža Frančiška, da bi razjasnila nekatera zgodovinska vprašanja o kardinalu Stepincu pred njegovo morebitno kanonizacijo.

V ospredju razprav bila družina

Na prvem mestu razprav je bila družina. V luči smernic zadnjih dveh sinod in posinodalne apostolske spodbude Amoris laetitia, so se škofje odločili, da bodo ponovno izvajali že zasnovani načrt škofovske konference za pripravo parov na krščanski zakon. Srečanja bodo tako dobila bolj sistematično urejen okvir, ki bo med drugim zagotavljal trajno spremljanje parov tudi po poroki, in sicer s strani pastoralnih delavcev, ki bodo za to vlogo posebej izobraženi. Škofje nameravajo pripraviti nekaj smernic, ki bi posamezni škofiji pomagale pri realizaciji priporočil papeškega dokumenta Amoris laetitia. V zvezi z družinsko tematiko je beseda tekla še o tretjem narodnem srečanju družin, ki se bo odvijalo leta 2018 v marijanskem svetišču v dalmatinskem mestu Solin. Kot del priprav je svet za življenje in družino že izdal katehetske priročnike o materinstvu in očetovstvu.

Pastoralni dokument o katehezi

Hrvaški škofje so govorili o verskem pouku v hrvaških šolah. Letos namreč mineva 25 let, odkar je verski pouk bil ponovno uveden v javne šole, kar je pomemben prispevek Cerkve vzgojno-izobraževalnemu sistemu na Hrvaškem. Komisija za katehezo in novo evangelizacijo pri škofovski konferenci bo v kratkem izdala pastoralni dokument o katehezi z naslovom 'Da bo tvoje veselje popolno: kateheza in rast v veri v sedanjem kontekstu'.

Položaj katoliških šol na Hrvaškem

Na programu zasedanja je bila tudi izvedba določil, ki jih je škofovska konferenca sprejela pred tremi leti za katoliške osnovne in srednje šole na Hrvaškem, ki jih trenutno obiskuje 2700 učencev in dijakov. Doreči je treba še nekatere vidike dogovora o sodelovanju na vzgojno-izobraževalnem in kulturnem področju med Svetim sedežem in Hrvaško, ki je bil sprejet leta 1996. Odprto vprašanje ostaja opredelitev šolskih učnih programov za katoliške šole. Škofje poudarjajo, da zaščita identitete in poslanstva katoliških šol ne pomeni izolirati jih pred državnim šolskim sistemom.

Mešana komisija o bl. Stepincu

Hrvaški škofje so bili še seznanjeni s prvim srečanjem mešane komisije, ki jo sestavljajo hrvaški in srbski strokovnjaki, ki proučujejo lik blaženega Alojzija Stepinca. Komisija je nastala na pobudo papeža Frančiška, potem je prišlo do več srečanj med predstavniki Svetega sedeža, Srbske pravoslavne cerkve in Hrvaške škofovske konference, da bi razjasnila nekatera zgodovinska vprašanja o kardinalu Stepincu, ki ga je Janez Pavel II. leta 1998 razglasil za blaženega.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...