Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Označevanje upornikov (foto: Asia News)
Označevanje upornikov

Islamska država v Mosulu ubija upornike

Svet | 19.10.2016, 14:18 Marjana Debevec

Iz mesta Mosul na severu Iraka je pobegnilo 900 civilistov, ki so se zatekli v Sirijo, je danes sporočil visoki komisariat Združenih narodov za begunce. Gre za prvo večjo skupino ljudi, ki je pobegnila iz Mosula po začetku ofenzive za osvoboditev mesta iz rok skrajne Islamske države pred tremi dnevi. Po poročanju medijev, skrajneži civiliste uporabljajo kot živi ščit.

Tiskovna predstavnica UNHCR je pojasnila, da je mejo s Sirijo prečkalo najmanj 900 civilistov, ki so zdaj nameščeni v begunskem taborišču. Tam bodo samo začasno, dokler jih ne bodo preselili na varno lokacijo v Iraku.

Po ocenah Združenih narodov je v Mosulu približno milijon in pol prebivalcev in do 5000 džihadistov. Prvi teden ofenzive naj bi bilo prisiljeno svoje domove zapustiti približno 200.000 ljudi, po najslabšem scenariju pa bi njihovo število kasneje lahko naraslo tudi do milijona.

Na zidove si v znak upora Islamski državi prebivalci napišejo črko M

Kakšno je v tem obdobju življenje prebivalcev Mosula, si težko predstavljamo. Agencija Asia News poroča, da so nekateri prebivalci mesta v znak protesta proti Islamski državi na zidove hiš napisali črko M. Kogar skrajneži odkrijejo s tem znakom, ga brez procesa takoj obsodijo na smrt. Prebivalci mesta pa so na skrivnem obljubili, da bodo vsem nedolžnim žrtvam po osvoboditvi sredi mesta postavili kip in jih razglasili za narodne junake.

Spomnimo, da so pred dvema letoma kristjani svoje hiše označevali s črko N, kar pomeni Nazarečan. Zdaj so črko spremenili v M, kar pomeni odpor. Na ta način prebivalci po dveh letih kalifata izražajo željo po osvoboditvi.

Iraški kaldejski patriarh Louis Raphael Sako je vsem Iračanom napisal, v katerem jih vabi k premostitvi vseh medsebojnih sporov in delovanju za skupno dobro. Samo tako bodo po njegovem prepričanju lahko zgradili skupno prihodnost za ves iraški narod.

Kako Turčija sodeluje z islamisti?

Obenem pa se vedno bolj postavlja tudi vprašanje vloge Turčije v celotnem dogajanju, ki naj bi sprejemala pobegle bojevnike Islamske države. Del iraškega ozemlja namreč nadzoruje Turčija in omenjeni skrajneži bi lahko pobegnili le preko Turčije. Tako bi se sodelovanje njihove države z islamisti tudi potrdilo.

Po spletu medtem že kroži nov zemljevid Turčije, ki naj bi obsegal tudi del ozemlja Sirije, sever Iraka z Mosulom, Erbilom in Kirkukom ter del Armenije.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...