Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sirski begunci (foto: Radio Vatikan)
Sirski begunci

Kako se države po svetu soočajo z begunci?

Svet | 23.10.2016, 00:40 Marjana Debevec

Medtem ko se Evropa pripravlja na nov val migrantov, pa iz sveta prihaja več primerov ljudi, ki beguncem ne odprejo le svojega doma, ampak tudi svoje srce. Eno od osrednjih vlog imajo lokalne Karitas, še posebej v državah, ki mejijo na Sirijo in Irak.

Vodja programov pri Jordanski Karitas Omar S. Abawi se je preko svojega dela srečal s številnimi žrtvami nasilja in preganjanja. V zadnjih letih so to predvsem ljudje, ki iz Iraka in Sirije bežijo zaradi nasilja Islamske države. Biti kristjan v teh deželah je namreč izjemno težko. Neka kristjanka mu je pripovedovala o svoji izkušnji. »Dala mi je zelo močno sporočilo. Rekla je: 'Prisilili so nas izbrati med zavrnitvijo tega kar in smo in v kar močno verujemo in med odhodom iz naše dežele. Odločili smo se, da bomo odpotovali in izgubili vse'

Po podatkih Združenih narodov je več kot milijon in pol sirskih beguncev poiskalo varnost v Joradniji. Karitas jim poskuša preskrbeti hrano, oblačila in zdravstveno oskrbo, ne more pa zagotavljati njihove varnosti.

Iz drugega konca sveta, Demokratične republike Kongo, pa prihaja zgled sodelovanja katoličanke in muslimana v pomoči beguncem. Gre za redovnico sestro Mario Concetto in muslimanskega imama Mousso Bawa, ki sta v zadnjih 30 letih, do imamove smrti, delovala z ramo ob rami za mir in edinost med ljudmi. »Bil je velik zgled vere, človek sodelovanja in je bil v veliko podporo muslimanskim beguncem, ki so bežali iz Banguija. Spoznavam pa, da je tudi nov imam Mustafa zelo plemenit in mislim, da bomo nadaljevali enak dialog«, je dejala s. Maria, ki je babica v bolnišnici v Kongu. Do sedaj je pomagala materam pri porodu več kot 33.000 otrok.

Imam pa je ponujal stanovanje ter moralno ali duhovno vodstvo beguncem, bodisi muslimanom ali kristjanom. Preden je julija letos umrl, je povedal: »V svoj dom sem sprejel veliko srednje afriških beguncev. Z ženami in otroki so tukaj prečkali reko v Kongo. V mošeji oznanjam potrpežljivost in mir. Naj bo mir med nami. Med muslimani in kristjani sovražnikov ni«, je dejal imam Bawa.

Čez reko Ubangui je od konca leta 2012 prišlo v Kongo skoraj 100.000 beguncev. Za te begunce in ljudi, ki živijo v begunskem taborišču v Moleju, je v Kongu bolnišnica, kjer ne dobijo le zdravstvene oskrbe, ampak tudi sočutje, ne glede na to, od kod bolnik prihaja.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.