Alen SalihovićAlen Salihović
V Kevelaerju pred milostno kapelo (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
V Kevelaerju pred milostno kapelo

58. slovensko romanje v Kevelaer

Slovenci po svetu | 18.10.2016, 13:27 Matjaž Merljak

Rojaki, ki jih povezuje in združuje Slovenska katoliška misija v Essnu v Nemčiji, so se na rožnovensko nedeljo tradicionalno zbrali v božjepotnem središču v Kevelaerju v škofiji Muenster. Sveto mašo je daroval župnik Lojze Rajk, ki je za oddajo Slovencem po svetu in domovini sporočil.

Jutro nedelje, 2. oktobra 2016, se je precej čudno obnašalo. Oblačnost, rahel dež, malo sonca, pa spet zaprto nebo… »Ali naj gremo na romanje v Kevelaer ali naj ostanemo rajši doma?« Nekateri so ostali doma. Toda, moram jim povedati, da so se zmotili. Ko smo bili v Kevelaerju, smo imeli lepo vreme.

Ni bilo dežja, ko smo se od 12.30 naprej zbirali v spovedni kapeli. Nekateri so šli že pred mašo skozi sveta vrata. Neposredno pred sveto mašo je organistka Danica Ban zaigrala in zapela Kraljica venca rožnega in tudi Je angel Gospodov.

Tako lep mašni plašč imamo Slovenci v Essnu
Tako lep mašni plašč imamo Slovenci v Essnu © Arhiv slovenske misije v Essnu
Ob navzočnosti našega banderca s podobo Marije Pomagaj v ospredju se je začela sveta daritev. »Danes naj bodo naše Brezje tale cerkev v Kevelaerju. Tam verniki prejemamo potoke božjega usmiljenja in milosti, to naj se zgodi danes tukaj ob našem letnem romanju…,« je bila moja uvodna misel.

Tudi izredno lep mašni plašč s podobo Marije Pomagaj, katerega sem prinesel s sabo iz Essna, naj bi nam pomagaj doživeti povezanost z Brezjami, z domovino. 

Med mašo se je lepo dopolnjevalo ljudsko petje ob spremljavi organistke Danice Ban in zbora Slovenski cvet iz Moersa pod vodstvom Iztoka Kešpreta. Obakrat je bila prostrana »spovedna kapela« napolnjena z ubranimi melodijami mašnih in Marijinih pesmi. Zares je vsakdo pel iz srca in s polno močjo pljuč in grla.

Kot vedno, smo tudi tokrat po maši zapeli lavretanske litanije z odpevi. Zmolili smo tudi posvetitev Mariji in prejeli blagoslov z Najsvetejšim.

Gospod Sponka iz škofije Münster v Kevelaerju 2016
Gospod Sponka iz škofije Münster v Kevelaerju 2016 © Arhiv slovenske misije v Essnu
Pri maši je bil navzoč Franz-Tomas Sonka, referent za vernike drugih jezikovnih skupnosti v škofiji Muenster. Povedal nam je, da je zelo lepo doživel našo skupnost, naše bogoslužje. Izrazil je veselje, da tudi Slovenci skupaj z drugimi 15 jezikovnimi skupinami v škofiji bogatimo duhovno izročilo izražanje vere. Zaželel nam je še dolgo uspešno versko življenje, župniku pa trdno zdravje.

Po maši smo se zbrali že pred milostno podobo zunaj na trgu, kjer smo zapeli še nekaj pesmi. Nato smo se zbrali pred svetimi vrati, tam naredili skupinsko fotografijo in tudi kot skupina šli skozi sveta vrata.

Po maši je 35 romarjev - od sto, kolikor nas je bilo letos na romanju - v kuvertah oddalo prostovoljni dar za Anin sklad, kot pomoč družinam v finančni stiski v domovini. Bog povrni vsem dobrotnikom!

Sto nas je bilo na letošnjem romanju v Kevelaer
Sto nas je bilo na letošnjem romanju v Kevelaer © Arhiv slovenske misije v Essnu

Tudi letos smo se nekateri zbrali še ob bližnjem parkirišču in tam doživeli družabno pogostitev nekaterih gostoljubnih ljudi. Nekaj časa se nam je celo sonce smehljalo. Kot rečeno, kolikor smo ta dan »nujno potrebovali«, smo imeli vreme brez padavin. Ker nam je bilo le preveč lepo, nam je nekdo iz nevoščljivosti prej kot smo si želeli »zrihtal dež«. Kaj drugega, morali smo se predčasno posloviti. Ampak, ljudje, naslednje leto pridemo spet – na 59. slovensko romanje v Kevelaer.

Družini Špiler in Kopše iz Essna v Kevelaerju 2016
Družini Špiler in Kopše iz Essna v Kevelaerju 2016 © Arhiv slovenske misije v Essnu

Štiriletna Tereza-Katarina se uči za ministrantko
Štiriletna Tereza-Katarina se uči za ministrantko © Arhiv slovenske misije v Essnu

 

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...