Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Poslovna konferenca USZS v Muenchnu

Slovenci po svetu | 17.10.2016, 09:56 Matjaž Merljak

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je pripravil že osmo poslovno konferenco v ciklu Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva. 13. oktobra 2016 je konferenca Slovenska podjetnost kroži prek meja potekala v bavarski prestolnici.

Dosedanje konference so potekale v Sloveniji, zdaj pa so jo prvič pripravili v tujini, in sicer v Muenchnu.

Dogodek je potekal v soorganizaciji Generalnega konzulata naše države v tem mestu. Udeležilo se ga je več kot 60 slovenskih podjetnikov iz Slovenije in tistih, ki živijo in delujejo v Nemčiji.

Kot so sporočili iz USZS, je namen tovrstnih konferenc povezovanje slovenskih podjetnikov iz drugih držav z matično domovino, pri čemer gre za dodano vrednost tudi v smislu odpiranja domačega malega in srednjega podjetništva v tujino – ob sodelovanju s podjetniki slovenskega rodu.

Na dogodku so se javno predstavile razmeroma nove slovenske poslovne ustanove iz Nemčije: Slovensko-bavarsko združenje (Muenchen), Mednarodni poslovni klub Slovenija (Muenchen), Poslovni klub GeriS (Nuernerg)) in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.

Zbrane so nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter vodja USZS Gorazd Žmavc, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, generalni konzul v Muenchnu Jožef Keček in predsednik Bavarskega združenja trgovskih zastopnikov Klaus Kaiser.

Najpomembnejši del dogodka je bilo mreženje, na katerem so podjetniki sklepali nove »čezmejne« poslovne povezave in poznanstva.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...