Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Urška s Poljan na odru Slomškovega doma (foto: Svobodna Slovenija)
Urška s Poljan na odru Slomškovega doma

Slomškov dom praznoval 55-letnico

Slovenci po svetu | 14.10.2016, 08:37 Matjaž Merljak

Slomškov dom v buenosaireškem okraju Ramos Mejia je v nedeljo, 18. septembra 2016, praznoval svojo 55-letnico. Letošnje geslo je bilo »Zvestoba je mati sreče«. Za Svobodno Slovenijo je poročala Marjana Poznič.

 

Gosti so se zbrali na dvorišču, kjer smo ob petju argentinske in slovenske himne dvignili obe zastavi. Predsednik Pavel Brula je pozdravil navzoče, ki so se takoj pomaknili v gornjo dvorano. Dan smo začeli v skupni molitvi pri sveti maši. Daroval jo je naš župnik, g. Franci Cukjati; polepšalo jo je petje našega zbora Ex Corde, ki ga vodi Marta Selan Brula.

Sveto mašo je daroval Franci Cukjati
Sveto mašo je daroval Franci Cukjati © Svobodna Slovenija

Takoj nato je Andrejka Dolinar odprla že tradicionalno razstavo ramoških umetnikov. Letos so retrospektivo svojih del prikazali Vera Rupar Bohinc, Helena Klemenc, Andrea Quadri Brula, Oskar Pregelj, Ivan Hrovat in organizatorka razstave Andrejka Dolinar. Ponosni smo, da je v Slomškovem domu toliko kvalitetnih ustvarjalcev iz različnih polj umetnosti, ki vsako leto obogatijo našo obletnico.

Na vrsti je bilo kosilo: vesela ekipa kuharjev, ki jo vodi Mary Miklavc, je pripravila okusno kosilo, ob katerem je polna dvorana gostov klepetala in uživala lepo sončno nedeljo. Naši mladi so se pa izkazali kot izkušeni strežniki!

Pel je zbor Ex Corde, ki ga vodi Marta Selan Brula
Pel je zbor Ex Corde, ki ga vodi Marta Selan Brula © Svobodna Slovenija

Ob 16:30 je bil napovedan kulturni program. Glavna točka je bila tudi letos igra. Predsednik Pavel Brula je gostom izrekel dobrodošlico, voščila sta še veleposlanica Republike Slovenije ga. Jadranka Šturm Kocjan, ki je prvič obiskala Slomškov dom, ter predsednik Zedinjene Slovenije inž. Jure Komar. Z bogatimi mislimi se je Andrejka Dolinar Hrovat spomnila najpomembnejše obletnice v tem letu: 25-letnice osamosvojitve Republike Slovenije; pozorno smo sledili njenim besedam.

Po koncu govora so na oder stopili še mladi ramoški igralci, ki so letos v Sloveniji predstavili svojo uspešno igro TOC TOC. Povedali so nam o svojih doživetjih in Slomškovemu domu izročili darove; prinesli so jih iz Slovenije. Veseli in ponosni smo, da so zastopali Slomškov dom!

Praznovanje 55. obletnice Slomškovega doma
Praznovanje 55. obletnice Slomškovega doma © Svobodna Slovenija

Končno je bila na vrsti pričakovana igra. Naš izkušeni režiser Marcelo Brula je tokrat izbral skupino 7 deklet za burko neznanega avtorja »Urška s Poljan«. Nekatere že poznamo iz prejšnjih nastopov, druge so nas pa prvič presenetile s svojimi igralskimi talenti. Močno so se vživele v svoje vloge, prav vsaka se je izvrstno izkazala na odru. Čestitamo Veroniki Godec, Nadji Jakoš, Nataliji Javoršek, Miki Bokalič, Marjanki Oblak, Maji Podržaj in Veroniki Brula (odkriti nov talent!): razveselile ste vse navzoče in upamo, da vam bomo kmalu lahko spet zaploskali! Tudi tokrat je za sceno poskrbela Andrea Quadri Brula z zdaj že skoraj profesionalno ekipo tehnikov.

Praznovanje je nadaljevalo spodaj v gostinskem prostoru, kjer je Baires polka z veselo glasbo vabil k plesu. Še nekaj časa smo uživali ob pesmi, klobasah in tortah, nato pa odšli spet domov, polni energije za novi teden.

Slomškov dom je praznoval 55. obletnico
Slomškov dom je praznoval 55. obletnico © Svobodna Slovenija

Preživeli smo lepo nedeljo! Fotografije tega dogodka smo objavili na FB strani »Slomškov dom«. Veseli bomo, če si jih ogledate in všečkate našo stran.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...