Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mladinski dan v San Justu (foto: Svobodna Slovenija)
Mladinski dan v San Justu

Mladinski dan v Našem domu

Slovenci po svetu | 12.10.2016, 08:40 Matjaž Merljak

Mladina Našega doma v okraju San Justo v Buenos Airesu je pripravila Mladinski dan. Takole je za tednik Svobodna Slovenija v Buenos Airesu poročala Katja Urbančič.

Zbrali smo se v nedeljo, 11. septembra 2016. Praznovanje se je začelo ob 8. uri s sv. mašo v sanjuški stolnici; daroval jo je g. Robert Brest. Prišlo je tudi lepo število narodnih noš. Sanjuška mladina je povzdignila daritev s petjem ob spremljavi kitar, charanga in bobna. Zahvalili smo se Bogu za prejete dobrote v skupnosti in za bogat zaklad vere ter slovenstva. Po zaključku maše nas je g. Robert povabil, naj pristopimo k oltarju, da nam podeli blagoslov.

Po sveti maši pred sanjuško stolnico
Po sveti maši pred sanjuško stolnico © Svobodna Slovenija

Po končani maši se je vsa mladina slikala pred cerkvijo, nato pa smo šli v Dom. Tam smo se zbrali za začetni nago vor predsednice Ani Malovrh in predsednika Igorja Malovrha. Takoj za tem pa smo, med dviganjem zastav, zapeli argentinsko in slovensko himno.

Ob 9:30 uri se je začelo tekmovanje v odbojki, in sicer na dveh igriščih. Na enem so tekmovala dekleta, na drugem so se pomerili fantje. Tekmovanja smo prekinili za kosilo.

Zbrali smo se v dvorani in posedli za lepo pogrnjene mize. Po okusni juhi so nas mladci in mladenke - naši kelnarji - presenetili s plesom, kot uvod in reklama za popoldanski program. Podarili so nam vesel in živahen trenutek. Kaj vse so zmožni naši mladci!!!

Mladina Našega doma San Justo
Mladina Našega doma San Justo © Svobodna Slovenija

Čakalo nas je še eno presenečenje. Mlada člana skupine slovenskih odbojkarjev sta nam na kratko orisala njihovo potovanje po Sloveniji meseca julija. Ogledali smo si video potovanja, kaj vse so mladi odbojkarji doživeli v Sloveniji.

Spet smo se pomaknili v dvorano za kulturni program. Razvijal se je v smislu filma »For ever young«. Nastopilo je šest mladih, namaskiranih in oblečenih kot odrasle osebe. Spominjali so se mladih dni, ko so kot člani mladinskih organizacij delovali v slovenski skupnosti in sodelovali pri krajevnih odborih. Nekateri so se radi spominjali mladih let, drugi pa so se zavedali, da so že stari in da je mladost že mimo. Med pogovorom so premišljevali in se spominjali nastopov, plesov, ki so jih nekdaj plesali.

V program je bilo vključenih več plesov. Malambo so predstavili naši fantje v argentinski noši; pop je pripravila in veselo zaplesala mlajša mladina; pin up pa so nastopila starejša dekleta. Zaključna točka programa je bila pesem »For ever young« (vedno mlad) s katero so mladi v petju in plesu hoteli sporočiti publiki, naj za vedno ohranimo mlada srca. »Za vedno mlad, rad bi ostal za vedno mlad« se je glasila pesem. Na koncu pa smo vsi nastopajoči po skupinah prihajali na oder in uprizorili ples na glasbo »Madre tierra« (Chayanne).

Veseli smo bili, da nas je na mladinskem dnevu obiskal Kristian Poglajen, odbojkar argentinske državne reprezentance in član mladine Našega doma. Čestitali smo mu in mu podarili majico, on pa nam je v zahvalo in spomin podaril svoj dres. Kristian je nato oddal pokala za prva mesta in nagradi za najboljšo igralko ter igralca.

Mladostni utrip na odru Našega doma
Mladostni utrip na odru Našega doma © Svobodna Slovenija

Na oder smo povabili predsednika doma Marjana Grilja, da mladini izreče nekaj besed; tako tudi g. Francija Cukjatija, ki nam je podal svoje misli.

Zapeli smo še mladinski himno in tako zaključili program. Sledila je prosta zabava ob glasbi skupine Km 43.

Celoten program sta pripravila kulturna referenta, s pomočjo Lučke Marinčič, ki je predstavo tudi režirala. Plese so pripravile Adrijana Kjuder, Lučka Močnik, Tatjana Malovrh, Ljubica Triler, Milenka Urbančič in Anika Urbančič ter Ricardo Prósperi, malambo.

Mladi bi se radi zahvalili vsem, ki so na različne načine sodelovali, da je vse dobro uspelo.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...