Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavniki občin ne nasprotujejo ograji na meji s Hrvaško

Politika | 26.10.2016, 14:48 Petra Stopar

Predstavniki ministrstev za notranje zadeve in obrambo so vodstvom občin pojasnjevali trenutne varnostne razmere v Sloveniji in Evropi v luči nezakonitih migracij. Župani predvsem pri iskanju lokacij za sprejemne begunske centre pričakujejo več komunikacije, vlado pa pozivajo, naj za varnost nameni več sredstev.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je članom predsedstev občinskih združenj poskušal pojasniti, zakaj so potrebni sprejemno-registracijski centri, ki so v javnosti naleteli na precej protestov. Po njegovih navedbah so lokacije načeloma določene, a z občinami še iščejo skupne rešitve in kompromise, med drugim tudi z Občino Črnomelj. Vlada ocenjuje, da morajo biti sprejemno-registracijski centri ob meji oziroma tam, kjer lahko pričakujemo morebitno povečanje nezakonitih migracij.

O sprejemnem centru v Dobovi Šefic pojasnjuje, da bodo v obdobju šestih mesecev to lokacijo ukinili, saj da je bila v prejšnjem valu izjemno obremenjena in so krajani upravičeno utrujeni. A hkrati Šefic opozarja na dejstvo, da je tudi danes to ena od najmočnejših migracijskih poti in da bi morebiten umik s tega področja lahko povzročil varnostne težave.

Župani so ob tem opozorili, da je treba resorje, ki skrbijo za zagotavljanje varnosti, finančno okrepiti. Na vprašanje, kako bodo vodstva občin prepričala občane v postavitev centrov, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj odgovarja, da se da s komunikacijo vse narediti. Če pa bi država uveljavila svojo voljo brez soglasja, pa bi bili »zelo verjetno na strani občanov«.

Kar zadeva postavitev ograje na meji s Hrvaško, ji predstavniki lokalnih skupnosti ne nasprotujejo. Šefic je tudi dodal, da bodo kmalu sprejete spremembe zakona o nadzoru državne meje, kjer bo rešeno vprašanje odškodnin. Tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije Bojan Kontič je potrdil, da v občinah »vse, kar gre v prid temu, da zaščitimo naše državljane, seveda z naklonjenostjo sprejemamo in bomo z razumevanjem tudi sodelovali«. Po sekretarjevih navedbah je varnostni položaj sicer bolj ali manj stabilen, a je treba računati tudi na situacije, »ki ne bodo tako ugodne«, zato »ne smemo biti naivni« in se moramo nanje pripravljati.

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...