Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Slovesnosti ob dnevu suverenosti

Slovenija | 26.10.2016, 08:24 Marjana Debevec

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve nocoj v Kopru pripravlja pogovor ob 25. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Udeleženci omizja bodo Janez Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič in dr. Vojko Obrulj. V Parku vojaške zgodovine v Pivki bo prav tako nocoj odprtje gostujoče razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije z naslovom Samostojni. Pred tem bo potekal tudi strokovni simpozij z naslovom: 25 let Slovenije. Na Vrhniki, ki je imela med osamosvojitveno vojno prav posebno mesto, pa je bila že v ponedeljek okrogla miza v počastitev dneva suverenosti.

V vrhniški Cankarjevi knjižnici je kulturno društvo Nauportus Viva organiziralo slovesnost v počastitev dneva suverenosti. 25. oktobra je minilo 25 let, odkar je z Vrhnike in tudi sicer iz Slovenije odšla JLA. Pravzaprav je ta dan za Slovence dan osvoboditve, dan konca vojne, dan, ko se je slovenska osamosvojitev res šele udejanjila. Res, pomemben dan je bil 23. december 1990, ko smo se na referendumu odločili za samostojno državo, potem 25. junij 1991, ko se je ta samostojnost tudi v resnici začela udejanjati, vendar je 25. oktober 1991 tudi izredno pomemben dan, saj je bil z odhodom JLA iz Slovenije izpolnjen najpomembnejši pogoj, da je Slovenija res svobodno, sproščeno ubrala pot samostojnosti in se kmalu uvrstila na svetovni zemljevid kot samostojna država. Na Vrhniki smo ta dan posebej zaznamovali tudi zato, ker je imela Vrhnika med osamosvojitveno vojno prav posebno mesto. Tu je bila stacionirana največja in za suverenost Slovenije najnevarnejša enota JLA, njena prva oklepna brigada. V vrhniški občini je bilo tudi največje vojaško skladišče, ki ga je zavzela teritorialna obramba.

Slovesnost je bila po eni strani proslava, praznovanje, izraz veselja, vendar je bila zasnovana tudi kot prebujanje zgodovinskega spomina in kot izobraževanje. Po slovesnem nagovoru, ki ga je imela predsednica društva Nauportus Viva ga. Polona Kovačič je imela predavanje ga Sanja Dolinar z naslovom Občina Vrhnika v času vojne za Slovenijo. Kratkemu pevskemu intermezzu – pevski zbor Nauportus Musica nam je zapel nekaj narodnih pesmi – je sledila okrogla miza, ki jo je moderiral Jože Kurinčič. Poleg Sanje Dolinar so nam čas pred 25 leti predstavili še brigadir Tone Krkovič, eden najpomembnejših mož slovenske osamosvojitve. Nastopila pa sta tudi g. Vili Granda, predsednik občinskega izvršnega veta v času osamosvajanja, ter g. Karel Nikolavčič, ki je bil v času vojne za Slovenijo referent za vojaške zadeve in mobilizacijo v občini Vrhnika.

G. Krkovič je iskrivo, jasno, po vojaško odločno med drugim povedal, da JLA iz Slovenije ni odšla sama, ampak da je bila premagana in je bil za tako razmajano vojsko odhod oz umik edino smiselno dejanje. Ga. Dolinar je natančno prikazala razmere na Vrhniki v času osamosvojitvene vojne, g. Granda je med drugim govoril o vlogi medijev med vojno in po njej, g. Karel Nikolavčič pa je plastično predstavil, kako so Borovničani pomagali TO prazniti veliko vojaško skladišče v Brezovici pri Borovnici.

Slovesnosti se je udeležilo kakih 60 Vrhničanov in tudi drugih ljudi od drugod. Med njimi smo bili posebno veseli nekdanjega vrhniškega župana g. Franceta Kvaternika.

Zapisal Jože Kurinčič

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...