Alen SalihovićAlen Salihović

Tonin: Upanje je ubil občutek dvojnih meril

Politika | 25.10.2016, 09:21 Petra Stopar

25. oktober 1991 je po besedah poslanca v Državnem zboru Mateja Tonina dan, ko je »okupatorska vojska dokončno zapustila Slovenijo in takrat je slednja tudi pravno-formalno zaživela samostojno in svobodno, zato je ta dan zagotovo pomemben mejnik v naši zgodovini«. Z vodjo poslanske skupine NSi smo se pogovarjali o razmerah v naši državi po 25 letih, ko se zdi, da je treba najti »novo upanje za Slovenijo«.

O načinih, kako priti do upanja in veselja, ki je bilo v zgodovini slovenskega naroda največje ob plebiscitarni odločitvi leta 1990, nato pa ob osamosvojitvi, poslanec in občinski svetnik Občine Kamnik piše v knjigi Upanje za Slovenijo. V njej tematizira osrednja slovenska družbena, gospodarska in politična vprašanja ter hkrati predlaga konkretne rešitve za bolj svobodno, varno in pravično državo. »To so tri tipične vrednote, ki jih zagovarjamo krščanski demokrati, na nek način pa predstavljajo zelo preprosto formulo za boljšo Slovenijo,« je pojasnil v pogovoru za Radio Ognjišče.

Želi si, da bi imeli vsi ljudje enake začetne možnosti, da bi jim zagotovili varnost v najširšem smislu in da bi za vse veljala enaka pravila igre. O enakih možnostih za vse je povedal, da je za to treba predvsem »spremeniti šolski sistem, ki danes ustvarja ogromno število funkcionalno nepismenih mladih in jih usmeriti v področja, ki jih ta država potrebuje, da je treba spremeniti javno upravo, da bo ta prva pomoč pri realizaciji naših idej in ne prva ovira, in da je treba spremeniti tudi poslovno okolje«. Pri zagotavljanju varnosti poslanec govori o tem, »kaj je treba storiti, da se bomo počutili fizično varni, pa tudi varni po upokojitvi, izgubi službe ali v bolezni«. Najpomembnejša pa je po njegovem mnenju pravičnost, ki pomeni »enaka pravila za vse«.

Ko je preverjal statistične podatke, je ugotovil, da so bile materialne in gmotne okoliščine v devetdesetih letih »veliko slabše kot danes, celo več brezposelnih je bilo, a ljudje so bili mnogo bolj optimistični«. »Ko se človek vpraša, kaj je tisto, kar nam je ubilo ta optimizem in upanje, je to občutek dvojnih meril. Ljudi najbolj iritira, da za nekatere veljajo posebna, ’posvečena’ pravila, za druge nekoliko drugačna. Zaradi tega so razočarani nad državo,« je prepričan Tonin.

Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...