Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Želimljem praznično obeležili 25 let gimnazije in dijaškega doma

| 24.10.2016, 16:09 Petra Stopar

Prva zasebna gimnazija v Sloveniji, ki so jo leta 1991 ustanovili salezijanci – Gimnazija Želimlje – in dijaški Dom Janeza Boska letos obeležujeta 25. obletnico. Učitelji, vzgojitelji in dijaki so se je spomnili že na sam dan srebrnega jubileja, 23. aprila, a so uradno slovesnost pripravili v nedeljo. V dolino, v kateri je Fran Saleški Finžgar spisal roman Pod svobodnim soncem, se je zgrnila množica nekdanjih in sedanjih dijakov s starši ter vseh, ki so kakorkoli povezani s Salezijansko družbo, nosilko poslanstva ustanove.

Namen prireditve ob 25-letnici Gimnazije Želimlje in Doma Janeza Boska je bilo skupno praznovanje vseh, ki so v tem času dodali košček mozaika k rasti te ustanove – začetnih snovalcev, staršev, nekdanjih in sedanjih dijakov, ožje in širše družbene skupnosti, Cerkve in Salezijanske družbe. Med prireditvijo, ki se jo je udeležilo več kot tisoč ljudi, so želeli poudariti rast in strast, ki se je in ki se še rojeva, zato so ji dali naslov STRASTemo. Letos praznujejo tudi 50 let prihoda salezijancev v Finžgarjevo dolino »pod svobodnim soncem« in s tem tudi začetek malega semenišča, ki je predhodnik današnje gimnazije in dijaškega doma. Prireditev je bila sestavljena iz dveh delov, prvega uradnega in drugega umetniškega. Avtorstvo in izvajanje prireditve je bilo zaupano sedanjim in nekdanjim dijakom gimnazije in doma.

»Da je lahko ustanova pred 25 leti stopila na novo pot zasebnega šolstva, je po mojem mnenju zasluga štirih ljudi. Idejno sta krmilo obrnila v novo smer takratni višji predstojnik salezijancev Stanislav Hočevar in želimeljski salezijanski ravnatelj Lojze Dobravec je povedal direktor Zavoda sv. Frančiška Saleškega in ravnatelj gimnazije Peter Polc. Kot zaslužnega snovalca ustanove je imenoval tudi dr. Janeza Vodičarja, ki je salezijansko tradicijo celovškega Modestovega doma prevedel v slovenski jezik. »Tvoje delo ni bil samo prevod, ampak lepa priredba,« je menil Polc. »Da je od ideje do uresničitve dolga pot, še kako dobro ve prvi ravnatelj Gimnazije Želimlje Marjan Kuralt. Z vipavskim ravnateljem sta izpeljala ta prehod,« je še navedel in se zahvalil ministrstvu za šolstvo, s katerim dobro sodelujejo in želimeljsko drevo lepo raste.

Za razumevanje in podporo se je zahvalil tudi salezijanskemu višjemu predstojniku Vinku Potočniku in njegovim predhodnikom, ni pozabil niti prejšnjih ravnateljev gimnazije Toneta Ciglarja, Franca Podbevška in sedanjega domskega ravnatelja Petra Končana. Posebno zahvalo je Polc izrekel vsem delavcem, tako nekdanjim kot sedanjim. »Nasmejane mladosti na tem obrobju Ljubljanskega barja pa ne bi bilo brez vas, nekdanji in sedanji dijaki. Ko človek spozna vas, ustvarjalne in življenja polne nadebudneže, kar ne more, da vas ne bi imel rad. Marsikdaj si mi, pedagoški delavci, razbijamo glavo, kako bi vas kaj naučili, a moramo priznati, da se velikokrat od vas učimo tudi mi,« je nagovoril mlade ter se zahvalil vsem staršem za zaupanje.

Med drugimi je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ustanovi čestital ob srebrnem jubileju in v Finžgarjevem duhu zaželel, da bi bilo v Želimljem »še naprej veliko sonca in veliko svobode« ter da bi dijaki postali »svobodni ljudje, ki imajo radi Kristusa«.

Nekaj o nastanku

Gimnazijo Želimlje je pred 25 leti ustanovil Salezijanski inšpektorat sv. Cirila in Metoda v Ljubljani, potem ko je tam že od leta 1967 delovala Srednja verska šola. Na čelu obeh, tako srednje verske šole kot kasneje Gimnazije in Doma Janeza Boska se je v četrt stoletja zvrstilo več ravnateljev, vrsta profesorjev, vzgojiteljev in drugih delavcev. Gimnazija in dom sta v tem času doživela tudi nekaj gradbenih posegov in prenov. Odprta je bila nova knjižnica s čitalnico, fitnes, urejena zunanja športna igrišča, Dom Janeza Boska se je razširil, zgrajena je bila sodobna telovadnica … Leta 1997 sta bila Gimnazija in Dom vključena v mrežo Zavoda sv. Frančiška Saleškega, v katerem deluje tudi Center za mlade, družine in odrasle, t. i. Majcnov dom. Dijakom in dijakinjam je bil poleg splošnih gimnazijskih vsebin javnega izobraževalnega programa omogočen tudi pouk latinščine, pedagogike ter vere in kulture, dom pa nudi bivanje in vzgojo po načelih preventivnega sistema ter po zgledu zavetnika in ustanovitelja salezijanske skupnosti sv. Janeza Boska.

Kot smo v našem programu že poročali, pa sočasno z Želimljami enak jubilej praznuje tudi Škofijska gimnazija Vipava.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...