Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pregled domačih dogodkov minulega tedna

Slovenija | 22.10.2016, 07:00

Predsednik države Borut Pahor se je v začetku tedna srečal s papežem Frančiškom in ga povabil na obisk v Slovenijo. Fatimska Marija se je po petmesečnem obiskovanju slovenskih župnij minuli torek vrnila na Portugalsko. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je prestala interpelacijo v državnem zboru, kot kaže pa se bo drugič zagovarjala še ministrica za delo in socialne zadeve Anja Kopač Mrak. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da je bil odvzem bratcev s strani velenjskega centra za socialno delo nezakonit. Smučarska šampionka Tina Maze se je uradno poslovila od športne kariere.

CERKEV

Obisk predsednika Pahorja pri papežu Frančišku

Predsednik države Borut Pahor se je na zasebni avdienci v ponedeljek srečal s papežem Frančiškom. To je bil prvi uradni obisk našega predsednika pri Svetem sedežu po 20 letih. Pogovarjala sta se o spravi in o mladih. »Glede sprave ne samo tista, ki zadeva neposredno Slovence, čeprav sem ga obvestil o nekaterih pomembnih korakih, saj ta proces dobiva nek zagon, pogovarjala sva se o spravi v širšem kontekstu, tako tudi o spravi kot temelju EU, ki je zdaj v neki krizi. Tako sva prišla tudi do mladih, ki o teh temeljih ne vedo veliko.« Slovenski predsednik je papeža povabil na obisk v Slovenijo. »V Sloveniji se dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, je nekaj, kar ga privlači. Mislim, da ima nove argumente, da prihodnje leto obišče Slovenijo. Omenil sem mu, da sem v Stični nagovoril mlade katoličane, s katerimi sem podpisal vabilo, s katerim ga vabimo v Slovenijo. To je njegova odločitev, vendar imam dober občutek.«

Štefan Kržišnik z Iskreni.net dodaja: »Ne smemo pozabiti, da je bila razglašena tema naslednje sinode, ki so mladi. Papež velikokrat preseneti z enodnevnim obiskom tudi v Evropi. Če bi prišel v Slovenijo, zagotovo to ne bi bil obisk nacionalne narave, kot bi bil s strani Janeza Pavla II., ampak bi bil obisk, ki bi Cerkvi sporočil nekaj več, ki bi imel širši okvir.«

Pahor se je sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom in kardinalom Francem Rodetom. Srečal se je s slovenskimi rojaki, ki živijo in delujejo v Rimu ter si za sklep obiska ogledal še Vatikanske muzeje. Do obiska Pahorja pri svetem očetu je prišlo ob 25. letnici osamosvojitve in 20. letnici obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10. obletnici ustanovitve novih škofij. Pahor je te dogodke zaznamoval tudi s posaditvijo lipe v vatikanskih vrtovih.

Kip fatimske Marije je spet »doma«

Kip fatimske Marije romarice, ki je pet mesecev romal po Sloveniji, so slovenski romarji, na čelu z mariborskim nadškofom Alojzijem Cviklom, v torek zvečer s slovesnostjo predali nazaj fatimskemu svetišču. Tam so zmolili rožni venec v slovenskem jeziku. »Smo veseli, da bomo lahko v imenu vseh Slovencev izročili milostni kip z vsemi zahvalami in prošnjami, kajti vsak od nas je prinesel veliko prošenj s seboj in jih položimo Mariji.«

Kraje po več župniščih

V zadnjem času se je zgodilo več vlomov v župnišča in druge cerkvene objekte, predvsem na Dolenjskem in Gorenjskem. Med njimi je bilo župnišče v Adergasu, kjer so tatovi odnesli manjšo vsoto denarja. Isto noč so udarili tudi v Vodicah. 10. oktobra so neznanci skušali vlomiti v župnišče v Preddvoru, dan pozneje so napadli na Kokrici pri Kranju, kjer so župnika Jožeta Kluna tudi pretepli. »Deževali so udarci. V trenutku sem se čutil popolnoma ogroženega. Izročil sem se v Božje roke in iskal način, kako se izmuzniti.« Nazadnje so vlomili v župnišče Cerklje na Gorenjskem. Na Slovenski škofovski konferenci so potrdili, da na omenjeno temo potekajo redni pogovori med policijo in cerkvenimi ustanovami. »Huda stvar pri tem je, da se človek počuti zaznamovan oziroma doživlja svoje župnišče in cerkev kot oskrunjene, saj ti kriminalci, ki ropajo, kradejo, napadajo, pustijo za seboj ne le fizične sledove, ampak še bolj v duši,« je povedal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Nadškof Stanislav Zore se je na to temo že februarja srečal s predstavniki Policijske uprave Ljubljana. Ti so ga obvestili o njihovem delu pri odkrivanju kriminalnih dejanj in poudarili pomembnost preventivnih ukrepov pri varovanju oseb in premoženja. Udeleženci pogovora so izrazili upanje, da bodo kriminalna dejanja raziskana, in nujnost medsebojnega sodelovanja; sodelovanja tudi med župniki in vodji policijskih okolišev, ki so lahko v pomoč pri vidikih varovanja.

Posvetitev mariborske stolnice

Pred desetimi leti niso bile ustanovljene samo 3 nove škofije, ampak je bila mariborska povzdignjena na raven nadškofije in metropolije. 19. oktobra je bila tudi obletnica posvetitve mariborske stolnice, ki so jo počastili s slovesno sveto mašo. Tudi mariborska nadškofija pa se že sooča s pomanjkanjem duhovnikov, zato se mora občestvo zavedati, »da določene stvari, odgovornosti, občestvo prevzame samo, posebej še tam, kjer so v soupravi, kjer ima duhovnik več župnij,« pravi mariborski nadškof Cvikl.

SLOVENIJA

Kolar Celarčeva ostaja ministrica za zdravje

Oktobrsko sejo je zaznamovala torkova razprava o interpelaciji proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki so jo zahtevali v SDS. Podaljševanje čakalnih dob, neučinkovit spopad s korupcijo in odsotnost sistemske zakonodaje na področju, ki ga pokriva njen resor, so bili glavni očitki, ki jih je slišala v državnem zboru. A je niso odnesli. Njeno razrešitev je namreč po 15 urah podprlo le 24 poslancev - SDS in NSi ter Bojan Dobovšek iz nepovezanih poslancev - proti jih je bilo 49. Jelko Godec SDS skrbi, da bo nadaljevala trenutno začrtano pot. »Spremljali bomo delo ministrice še naprej, vlagali priporočila z namenom pomagati za boljši zdravstveni sistem. Čakali bomo do 12. decembra, ko je Desus napovedal, da če stvari ne bodo urejene, bodo oni ukrepali. Odgovornost prevzema predsednik vlade.« V SMC ministrici za zdravje stojijo ob strani in jo branijo z vsemi močmi, precej kritično pa so proti njej nastopili v DeSUS, vendar so jo podprli. Ob tem so postavili pogoj: do 12. decembra mora predložiti predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če tega ne bo storila, pričakujejo, da jo bo premier Miro Cerar razrešil.

Odvzem velenjskih dečkov po presoji Vrhovnega sodišča nezakonit

V sredo je odmevala ugotovitev Vrhovnega sodišča, da je bil odvzem koroških dečkov iz vrtca, po tem, ko je njun oče umoril njuno mater, s strani Centrov za socialno delo nezakonit, babici pa so bile kršene ustavne pravice. Otroka sta že nekaj mesecev v rejništvu, kjer za zdaj tudi ostajata, saj presoja, ali je nadaljnje bivanje otrok pri rejniški družini, v katero sta bila nameščena, v njunem interesu ali ne, ni bila predmet odločanja sodišča. Odvetnik starih staršev Velimir Cugmas: »Potrjeno je tisto, kar je bistveno. Nedvoumno je, da je babici prekršena človekova ustavna pravica, pravica do doma in pravica do zasebnosti. Slednje je bistvo vseh prizadevanj v tem postopku. Tisto, kar ni ugodeno in kar je zamera, je, da si je sodišče pilatovsko umilo roke, saj bi v tem postopku lahko predhodno vprašanje razrešilo samo.«

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter Gibanju za otroke in družine od socialnih služb in resorne ministrice pričakujejo, da ne bodo izigravali odločitve Vrhovnega sodišča in bodo omogočili, da bosta otroka čim prej doma. Poleg tega pričakujejo, da se bodo vsi vpleteni za zlorabe funkcij opravičili ter fantkoma iz svojih žepov izplačali primerno odškodnino za vse gorje, ki so jim ga povzročili.

Še ena interpelacija Kopač Mrakove?

Prav zaradi nezakonitega odvzema omenjenih otrok bo morala ministrica za delo Anja Kopač Mrak po vsej verjetnosti spet pred poslance. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je povabil opozicijo in koalicijsko DeSUS, da bi proti njej skupaj vložili interpelacijo. Kopač Mrakova je junija sicer že prestala interpelacijo, a vendar je takrat za razrešitev že glasovalo 43 poslancev, kar je največ v tem mandatu. Tokrat je po odločitvi vrhovnega sodišča stolček še bolj majav, vsaj tako kaže za zdaj. V SDS tako pričakujejo njen odstop. Suzana Lep Šimenko. »Če pogledamo ta primer, ki je eden izmed primerov, kaže na nepravilnosti, ki se dogajajo pod okriljem ministrstva zelo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Seveda smo pričakovali, da bo ministrica odstopila sama.« Tudi po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je ministrica objektivno odgovorna, saj so pri delu centrov za socialno delo večkrat ugotovljene nepravilnosti. Nepovezani menijo, da se morata premier in ministrica pogovoriti, kako naprej. Iz koalicije podpisov pod interpelacijo za zdaj ni pričakovati, čeprav je do ministrice tudi iz SMC slišati kritike. Pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike.

Poslanci potrdili obvezno registracijo motornih vozil in zvišanje davkov

Poslanci so imeli ta teden na mizah tudi tri zadeve, ki so doživele odložilni veto državnega sveta. Znova so potrdili novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvideva zvišanje stopnje tega davka z novim letom s 17 na 19 odstotkov z novim letom. Parlament je znova prižgal zeleno luč tudi novelama zakonov o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa, ki določata obvezno registracijo in zavarovanje koles z motorjev oziroma mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, obvezne tehnične preglede teh vozil in obvezno nošenje čelade za njihove voznike. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je obljubil, da bo vlada pri pripravi nadaljnjih sprememb upoštevala določene pomisleke.

Letošnje gazele

Za letošnjo zlato gazelo so razglasili gorenjsko podjetje Nicelabel - Euro Plus. Izvažajo 98 odstotkov svojih izdelkov in storitev na področju programske opreme za profesionalno oblikovanje ter tiskanje etiket. Tovrstne rešitve zagotavljajo več kot milijonu uporabnikov iz več kot 100 držav, med drugim svetovnim korporacijam kot so Ikea, H&M, Benetton, Nestle, Siemens, Swatch in FedEx. Krovno podjetje v Sloveniji zaposluje 65 sodelavcev, medtem ko jih je v globalni skupini NiceLabel skupaj 109. Srebrna gazela je šla tokrat v roke podjetju Rem iz Trebnjega, bronasto gazelo pa si je prislužilo podjetje RLS iz Komende.

DRUŽBA

Prebudimo Slovenijo

Na Otočcu je bilo prejšnjo soboto vseslovensko srečanje kristjanov in ljudi dobre volje. Gostje so v organizaciji Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo razmišljali na temo "Slovenija spet na preizkušnji". Med gosti, ki so zbrane nagovorili, so bili nekdanji minister Andrej Capuder, izseljenski duhovnik Zvone Štrubelj in predsednik Zbora za republiko France Cukjati. Minister v osamosvojitveni vladi Capuder je razmišljal na temo „Evropa skozi čas“. Nanizal je pomembne etape stare celine, ki se ves čas združuje in razdružuje. Politik Cukjati je govoril o tem, da je Slovenija še vedno na preizkušnji in vsem nakazal, kakšno pot je treba ubrati, da bomo lahko skupaj kos preizkušnjam. Zelo aktualnega vprašanja se je lotil tudi duhovnik Štrubelj, ki je spregovoril o emigrantih med nami. Vse bolj se odpira vprašanje o mestu in pomenu krščanstva in Boga v Evropi. Poudaril je še, da se z navzočnostjo številnih beguncev v Evropi vse bolj odpira vprašanje islama in terorizma. »Evropa je pri tem neenotna in neučinkovita, predvsem pa brez vizije,« je povedal izseljenski duhovnik.

Vseslovenski tabor Gibanja za otroke in družine v Slovenski Bistrici

V Slovenski Bistrici je bil minulo nedeljo 1. vseslovenski tabor, ki ga je organiziralo Gibanje za otroke in družine.si. Dogodek je bil izraz hvaležnosti za vse, kar je gibanju v zadnjih letih uspelo in tudi zahvala za vse podpise, ki so jih ljudje prispevali predlogu sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Aleš Primc je v nagovoru podprl prizadevanja starih staršev s Koroške, ki sta bila prav tako na taboru, da čim prej prideta do svojih vnukov. Predstavnica gibanja Metka Zevnik je v govoru poudarila: »Danes sporočam, da bomo spremenili slovenski zrak, ki je onesnažen s kristijanofobijo. Sporočam, da bomo branik staršev, otrok in razširjene družine, da ne bomo dovolili, da se država vtihotapi v družino in spreminja moralno vzgojo naših otrok in spreminja moralno podobo našega naroda.« Sveto mašo je daroval upokojeni nadškof Marjan Turnšek, sledil je kulturno-zabavni program. Zbrani so podprli "taborsko deklaracijo", v kateri so med drugim zapisali, da si upajo sanjati o državi, ki bo tudi nerojenim otrokom priznala pravico biti človek, bo spoštovala družinske vezi in bo staršem pustila vzgajati svoje otroke v ljubezni in po svojih vrednotah. Tudi o državi, ki bo stare starše razumela, ne pa nasilno trgala čustvenih vezi kot v primeru dečkov iz Velenja, za katera zahtevajo takojšnje vračilo starim staršem.

51. Borštnikovo srečanje in prstan za Dareta Valiča

V Mariboru ta teden poteka 51. Festival Borštnikovo srečanje, kjer so izbrane gledališke predstave iz pretekle sezone in nabor gostovanj iz tujine. V tekmovalnem programu je pomerilo 11 gledaliških predstav, najboljše uprizoritve, režiserje, igralce, scenografije in kostumografije pa bodo razglasili na zaključni prireditvi 23. oktobra, ko bodo podelili tudi osrednje priznanje, Borštnikov prstan za življenjsko delo igralcu Daretu Valiču.

Slovenska Karitas je z beograjsko nadškofijsko Karitas začela izvajati dvoletni projekt za boljše izobraževanje o otrokovih pravicah na območju južne Srbije. Več kot 35 tisoč evrov vreden projekt v sklopu mednarodne razvojne pomoči višini 30 tisoč evrov sofinancira slovensko zunanje ministrstvo. Tovrstno podporo v srbskih šolah je Karitas začela že pred petimi leti in v tem času je mlade osveščala o ekologiji, medkulturnem dialogu, aktivnem državljanstvu in prostovoljstvu. Tokratni projekt naslavlja problematiko kršitev otrokovih pravic, posebej v socialno ogroženih družinah. Na jugu Srbije je namreč stopnja brezposelnosti visoka, prebivalstvo je etnično mešano, zaradi česar pogosto prihaja do nestrpnosti in diskriminacije.

Slovesnost v Kančevcih

V Kančevcih so minulo nedeljo pripravili slovesnost, s katero so se spomnili dveh duhovnikov, ki sta s svojim delom veliko prispevala k ohranitvi vere, jezika in narodne zavesti med prekmurskimi Slovenci. To sta dr. Franc Ivanocy in Jožef Klekl starejši. Mineva 130 let, odkar je Ivanocy postal redni profesor dogmatike na Visoki bogoslovni šoli v Sombotelu. V tej vlogi je kot profesor in vzgojitelj duhovno in narodnostno oblikoval vrsto duhovnikov, ki so nadaljevali njegovo delo. Septembra pa je minilo 110 let, odkar je uredništvo Kalendarja Srca Jezusovega predal Jožefu Kleklu starejšemu. Osrednji del praznovanja je bila sveta maša v župnijski cerkvi sv. Benedikta, ki jo je daroval škof dr. Jožef Smej ob somaševanju duhovnikov. Po maši je bila v Domu duhovnosti še akademija.

ŠPORT

Tina Maze uradno sklenila tekmovalno pot

Olimpijska in svetovna smučarska šampionka Tina Maze je po dobrem letu dni predaha v svoji smučarski karieri slednjo tudi za vselej končala. Pred uradnim začetkom letošnje smučarske sezone v Söldnu je dejala, da nima več potrebe po novih uspehih. »Po tolikih letih smučanja lahko rečem, da sem zadovoljna z vsem, kar sem dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni. Zadnjič se bom poslovila pred dvojimi navijači.« V mislih je imela Zlato lisico. Zahvalila se je svoji ekipi, družini, sponzorjem in vsem, ki so jo podpirali. Ob koncu športne poti se je pridružila ekipi Eurosporta, ki s pomočjo zimskošportnih legend odšteva do olimpijskih iger v Pjongčangu. Obenem je razkrila, da ima še nekaj načrtov za prihodnost. Želi posneti tudi dokumentarni film o ekipi Team to aMaze. 

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v tekmi 4. kroga evropske lige prvakov v gosteh izgubili proti poljskim Kielcam s 23:31. Rokometašice Krima Mercatorja pa so v uvodnem krogu lige prvakinj v gosteh izgubile proti danskemu Esbjergu s 25:35.

Slovenska košarkarska reprezentanca v igri tri na tri je osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu na Kitajskem. V tekmi za tretje mesto so Slovenci z 18:17 premagali Špance. Slovenske barve so zastopali Simon Finžgar, Anže Srebovt, Adin Kavgić in Gašper Ovnik. 

Nogometni derbi Olimpija-Maribor

Nogometni derbi 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije med ljubljansko Olimpijo in Mariborom (1:3) je zbudil veliko zanimanja med slovenskimi gledalci. Kot so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, si je dvoboj ogledalo skoraj 14.000 ljudi na stadionu in več kot 300.000 pred televizijskimi ekrani. Pri NZS so dodali, da je slovenski nogomet v zadnjih desetih dneh, vključno z reprezentančnima tekmama proti Slovaški in Angliji, pred TV-zaslone in na stadione pritegnil več kot milijon nogometnih navdušencev v Sloveniji.

25 let OKS

Pred 25 leti je bilo ustanovljeno samostojno slovensko olimpijsko gibanje: slovensko olimpijsko listino so podpisali v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, to obletnico pa so slovesno obeležili prejšnjo soboto v Ljubljani. Posebna priznanja so dobili člani iniciativnega odbora za ustanovitev OKS, ki so iz tedanjega obdobja navedli zanimive drobce. »Najbolj mi je ostalo v spominu obdobje, ko smo se borili za samostojnost in priznanje OKS in pri tem sem imela dokaj veliko udeležbo. V januarju 1992 sem bila pri Samaranchu in on je odredil, da mora mednarodna drsalna zveza sprejeti Slovenijo v polnopravno članstvo, kar smo potrebovali, naslednja je bila smučarska zveza,« je povedala podpredsednica Arbitražnega razsodišča za šport v Lozani Tjaša Andree Prosenc, ki je edina članica izvršnega odbora OKS od njene ustanovitve doslej in je bila tudi v Lozani, ko se se sestali s Samaranchem.

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...