Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Poslanci spet potrdili enega od davčnih zakonov in obvezno registracijo mopedov

Slovenija | 19.10.2016, 17:07

Poslanci so v današnjem nadaljevanju redne oktobrske seje znova odločali o treh zadevah, na katere je državni svet izglasoval odložilni veto. Še enkrat so potrdili tako novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb kot tudi noveli zakonov o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa.

Novela zakona o davku od dohodkov pravnih oseb predvideva zvišanje stopnje tega davka s 17 na 19 odstotkov z novim letom. Vlada namreč ni želela še poglobiti proračunskega primanjkljaja, na kar so v razpravi opozarjali koalicijski poslanci. Branko Zorman iz SMC je pojasnil, da bo obdavčitev podjetij tudi po tem ukrepu ostala med najnižjimi na stari celini. "Stopnja Slovenije je zdaj med najnižjimi v Evropski uniji, na 22. mestu. Z dvigom za dve odstotni točki bo še vedno med najnižjimi, ker si bo Slovenija s Češko in Poljsko delila 20. do 22. mesto." Podobno, da gre torej za malenkosten dvig, menijo tudi poslanci opozicijske ZL, zato so tokrat glasove prispevali tudi sami. Ob septembrskem odločanju so se namreč vzdržali.

A po mnenju državnih svetnikov dodatno obremenjevanje gospodarstva ni ne pravično in ne razvojno. "Apetiti javnega sektorja prehitevajo zmožnosti gospodarstva in lahko kaj kmalu spet povečajo luknjo v državni blagajni. Namesto, da bi več naredili za konkurenčnost gospodarstva z znižanjem obremenitev in tako omogočili večje zaposlovanje, vlaganje v razvoj, pospešeno investiranje in večji izvoz, se ga raje obremenjuje z zvišanjem davka na dohodek pravnih oseb," je v pojasnilu, zakaj odložilni veto, ocenil državni svetnik Milan Lukić. Zanj so se zahvalili v N.Si, kot je poudaril Jožef Horvat, so to storili v imenu zdravega razuma. "Lahko bi rekli, da vlada jemlje iz enega žepa in daje v drugi žep. Največji problem, največja težava je v tem, da vlada in koalicija spet jemljeta predvsem iz žepa slovenskih podjetij, ki predstavljajo redke žarke upanja za prihodnost gospodarskega razvoja naše države." Le državni svetniki so po Horvatovih besedah razumeli, da se za rast in nova delovna mesta lahko zahvalimo samo gospodarstvu. Podobno, tako Marko Pogačnik, razmišljajo tudi v SDS. "Prepričani smo, da se državni svet bolje kot koalicija zaveda problematike, v katero se ta koalicija spušča." Pogačnik verjame, da bo dvoodstotno zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb ogrozilo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, še posebej konkurenčnost majhnih in srednjih podjetij. "Posledice bodo tudi širše, saj bodo vplivale na vse zaposlene."

Čeprav zaradi številnih pomislekov, tudi znotraj koalicije, to ni bilo gotovo, sta vnovično odločanje prav tako prestali noveli zakonov, ki določata, da bo mopede, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, po novem treba registrirati, in da bodo morali njihovi vozniki uporabljati čelado. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob tem obljubil, da bo vlada pri pripravi nadaljnjih celovitih sprememb upoštevala določene pomisleke.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...