Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Kolar Celarčeva ostaja, ostajajo tudi problemi v zdravstvu

Slovenija | 19.10.2016, 15:50

Milojka Kolar Celarc ostaja ministrica za zdravje. Podaljševanje čakalnih dob, neučinkovit spopad s korupcijo in odsotnost sistemske zakonodaje na področju, ki ga pokriva njen resor, so glavni očitki, ki jih je lahko včeraj slišala v državnem zboru. A je niso odnesli. Njeno razrešitev je namreč malo pred polnočjo podprlo le 24 poslancev, proti jih je bilo 49.

Interpelacijo proti ministrici za zdravje so vložili poslanci SDS. V včerajšnji razpravi so poleg njih kritike na njeno delo izrekali še v N.Si, mestoma tudi koalicijski poslanci, predvsem iz vrst DeSUS. V tej stranki, tako je bilo razumeti Tomaža Gantarja, težave med drugim vidijo v napačni izbiri prednostnih nalog in tudi nekorektnih obljubah bolnikom. "Za zdaj razpolagamo samo z obljubami. Ampak od teh obljub so pacienti slabe volje, nezadovoljni in stresajo to slabo voljo seveda na zdravstveno osebje." Gantarja je zaskrbela tudi odsotnost dialoga. Da je stavila na dialog z zdravniško-zavarovalniškim lobijem, so ugotavljali v ZL. "S temi ljudmi, s temi institucijami ne more biti dialoga," je bil jasen Miha Kordiš iz omenjene opozicijske stranke. Tudi on je omenil napačno postavljeno strategijo na področju zdravstva. Kljub vsemu ne poslanci ZL ne poslanci DeSUS interpelacije proti Kolar Celarčevi niso podprli. So pa v DeSUS njej in premierju Miru Cerarju dali čas za pripravo ključnih reformnih ukrepov na področju zdravstva do sredine decembra.

"Brez reforme miselnosti bodo kozmetični popravki zakonodaje samo obliži na rano ne pa pravi kirurški pristop z dokončno terapijo," je opozoril Jožef Horvat iz N.Si. V njegovi stranki so glasovali za razrešitev Kolar Celarčeve.

V bran so ji medtem stopili poslanci SMC. Mitja Horvat iz največje vladne stranke je ocenil, da želijo nekateri aktualni ministrici za zdravje pripisati krivdo za vse, kar se je na področju, ki ga pokriva njen resor, nakopičilo v 25 letih. "Nemogoče je rešiti toliko nakopičenih vprašanj, izzivov v dveh letih," je prepričan. "Od naše ministrice v dveh letih vsi pričakujemo čudež - da počisti vse nepravilnosti v zdravstvu za nazaj in izpelje prepotrebne reforme in uredi zakonodajo," se je strinjala Marija Bačič iz SD.

A da bi bilo mogoče marsikaj postoriti, predvsem pri skrajšanje čakalnih dob, je poudaril poslanec SDS Branko Grims. "Za tiste najbolj kritične čakalne vrste, zaradi katerih umirajo ljudje, bi rabili 40 milijonov evrov. Ta vlada teh 40 milijonov evrov ne najde, ampak ko je gospod Židan ustanavljal javno podjetje za gozdove, kjer mimogrede lubadar prej in potem veselo gloda, se je pa 40 milijonov takoj našlo. Gozdovi si zato ne bodo nič opomogli, ampak SD si bo pa zagotovo, ena od koalicijskih strank. Za odpravo praktično vseh čakalnih vrst na kritičnih področjih, bi rabili 120 milijonov evrov. Ta vlada teh 120 milijonov evrov nikakor ne najde, ampak 123 milijonov evrov za ilegalne migrante se je pa našlo brez problema." V šali je Grims menil, da želi Kolar Celarčeva morda obogatiti svetovno znanost za še eno dobo človeštva. "Povsod drugje velja kamena doma, bronasta doba, železna doba, v Sloveniji pa še čakalna doba." Zakaj čakalne dobe sploh so, je povsem resno vprašal nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. "Ali so zato, da nekdo služi ali je to realen problem?" Dobovšek je bil tudi eden tistih, ki je s svojim glasom za interpelacijo sporočil, da Kolar Celarčeva ni sposobna še naprej voditi resorja, ki ji je bil zaupan.

15 ur dolga razprava o razmerah v zdravstvu je proti koncu že načenjala zdravje nekaterih poslancev. "Ko pogledaš na uro lahko hitro ugotoviš, da smo začeli tretjo izmeno. Nekateri, ki imamo nekaj več let na hrbtu, imamo že počasi skisani mozeg," je priznal Franc Jurša iz DeSUS. "Jaz sem danes zjutraj prišel na pol bolan, zdaj pa sem do konca betežen," je potarnal Franc Trček iz ZL. "To ni smešno," je dodal.

Z nasmehom na obrazu pa je s seje odšla Kolar Celarčeva, saj ji je večina v parlamentu dala še eno priložnost. Zato se je dodatno zavezala, da bo uresničila nujne spremembe. Da bodo v največji opozicijski stranki še naprej spremljali njeno delo, je napovedala poslanka SDS Jelka Godec. "Seveda z namenom pomagati vzpostaviti boljši zdravstveni sistem." Godčeva je sicer še naprej prepričana, da s Kolar Celarčevo na čelu naše zdravstvo ne bo boljše.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...