Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Zasavski kmetovalci zadovoljni, čeprav odškodnine niso pokrile vseh posledic

Slovenija | 18.10.2016, 16:28

V Zasavju so kmetovalci po 21 letih dobili tožbo proti tamkajšnjim največjim onesnaževalcem. Cementarna Trbovlje oziroma zdajšnji Lafarge, Termoelektrarna Trbovlje oziroma Holding Slovenske elektrarne kot njen lastnik ter Steklarna Hrastnik in hrastniška Tovarna kemičnih izdelkov so jim morali plačati odškodnino.

Leta 1995 je 26 kmetovalcev iz Zasavja vložilo tožbo zaradi škode na kmetijskih pridelkih, površinah in živalih proti štirim onesnaževalcem v svojem okolju in zahtevalo odškodnino. O zadevi naj bi dvakrat odločalo ljubljansko okrožno sodišče, dvakrat višje sodišče, junija letos je sodba postala pravnomočna. Šele po grožnji kmetovalcev, ki jih je danes zaradi smrti in dedovanja 41, z izvršbo je prejšnji teden prišlo do dogovora, da jim Holding Slovenske elektrarne kot lastnik Termoelektrarne Trbovlje v likvidaciji plača milijon 200.000 evrov, 770.000 evrov je morala odšteti Steklarna Hrastnik, 30.000 evrov pa Tovarna kemičnih izdelkov. To je skupaj dva milijona evrov. Že pred pravnomočnostjo sodbe naj bi jim Lafarge plačal 270.000 evrov. "Izplačila so narejena," nam je povedal eden od tožnikov Uroš Macerl. Kot je poudaril, gre za neke vrste zadoščenje, s katerim bodo lahko kmetovalci pokrili del škode. A dodal je, da je treba pogledati širše. "Če bi gledal ozko, bi rekel, da je to to. A če vzamemo v račun škodo na gozdovih, sadnem drevju, strupeni ostanki v zemlji, kar se bo generacijsko obnavljalo, če upoštevamo, da bo njihova funkcija šele čez generacije takšna, kot je bila pred degradacijo, potem niti približno ni poravnano vse."

Po Macerlovih besedah je bilo v tožbi, ki se nanaša na obdobje med letoma 1992 in 2002, marsikaj težko dokazati. Omenil je zdravje ljudi in tudi izgubljene priložnosti. "Če bi v tistih letih lahko normalno kmetovali, bi bile naše kmetije danes drugače in bolj razvite. Verjetno smo zato izpustili tudi marsikateri razpis, da bi lahko napredovali." Macerl je za naš radio še opozoril, da je bila to prva takšna tožba v Sloveniji. Končna odločitev je po njegovih besedah zgled za naprej in daje signal kapitalu, da je treba za okoljsko škodo odgovarjati.

Zasavski kmetovalci so na sodišče vložili še eno tožbo, nanaša se na škodo, nastalo med letoma 2003 in 2007. Do konca leta naj bi se pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zvrstile obravnave, kdaj je mogoče pričakovati razsodbo, ni znano.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...