Alen SalihovićAlen Salihović

Na mariborski Dobravi slovo od več sto povojnih žrtev iz Hude Jame

| 27.10.2016, 07:29

V spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava bo danes potekala uradna pogrebna slovesnost, s katero bodo pokopali več kot 700 žrtev povojnih pobojev, ki so jih tja po več kot sedmih letih zadnje tri tedne selili iz rova sv. Barbare v Hudi Jami pri Laškem. Slovesnost se bo začela ob 16. uri, pred tem bo ob 14. uri maša v mariborski stolnici.

Mašo v stolni cerkvi bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, med govorniki na pogrebni slovesnosti pa bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Kako Katoliška Cerkev gleda na pogreb žrtev totalitarnega sistema, smo se pred pogrebom pogovarjali z generalnim tajnikom Slovenske škofovske konference p. dr. Tadejem Strehovcem ter o tem, kako se bodo nadaljevala izkopavanja s predsednikom vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jožetom Dežmanom.

Čeprav so najvišji predstavniki hrvaške države redni gostje Dobrave, kjer je spominski park že od prej namenjen stotinam tezenskih žrtev, med katerimi je bilo veliko Hrvatov, tokrat na pogrebni slovesnosti teh ne bo. Se bo pa že dopoldne spominu žrtev poklonila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, saj je po doslej zbranih podatkih tudi velik del žrtev iz Hude Jame prav tako Hrvatov.

Pahor se je 3. oktobra udeležil tudi pietetne slovesnosti pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame, kjer je povedal, da je to treba storiti zaradi preteklosti in boljše prihodnosti. Po njegovih besedah je Slovenija s tem začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov.

Izvedba izkopa, prenosa in pokopa po sedanjih ocenah okoli 3000 žrtev v Hudi Jami je predvidena v 17 mesecih in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta. S tem se bo zaključilo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine, hkrati pa bo izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev.

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč intenzivno izvaja letošnji program. Ta obsega ureditev 60 prikritih vojnih grobišč do faze, ki bo omogočila pripravo predloga za vpis grobišča v register, izkop in pokop žrtev iz 18 grobišč, potrditev oziroma sondiranje 45 grobišč ter pregled in sanitarni izvoz posmrtnih ostankov iz 16 kraških jam in brezen.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...