Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
P. Arturoa Sosa (foto: Radio Vatikan)
P. Arturoa Sosa

Bodi pogumen, papež priporoča novemu jezuitskemu generalu

Cerkev po svetu | 21.10.2016, 11:37 Marta Jerebič

Novi vrhovni predstojnik jezuitov, Venezuelec p. Arturo Sosa, je na prvi tiskovni konferenci po svoji izvolitvi kot prednostno nalogo Družbe Jezusove navedel spodbujanje sprave in dialoga v razdeljenem in ranjenem svetu. Kot osrednja vprašanja pa je izpostavil medverski dialog, boj proti revščini ter delo z migranti in begunci. Papež Frančišek, prav tako jezuit, mu je v sporočilu po izvolitvi zapisal: Bodi pogumen!

Družba Jezusova kljub upadanju ostaja moški red z najvišjim številom članov – več kot 17 tisoč, prisotni pa so v 125 državah po svetu. Kot je dejal 68-letni p. Sosa, njihov osrednji cilj ostaja ohranjanje vere Cerkve prek raziskav in izobraževanja. Ustrezno izobraževanje ostaja prednostna naloga, da bi bili sposobni pričevati za evangelij in si prizadevati za pravičnost znotraj političnega, gospodarskega, družbenega in kulturnega konteksta našega časa.

V tem smislu bo glavni poudarek dajal spravi:„Sprava med vsemi na različne načine. V vseh delih sveta lahko občutimo ta razkol, globoko rano, ki nas deli in se čuti tudi v težkih situacijah … v tem smislu gre tudi za spravo z Bogom in Stvarstvom.

P. Sosa je odgovarjal tudi na bolj osebna vprašanja: povedal, da je miren glede nove zadolžitve ter da čuti podporo sobratov, predvsem pa Gospoda. Ni pa mu všeč vzdevek: črni papež, ki so ga jezuitski generali dobili zaradi črnih oblačil, predvsem pa zaradi vpliva, ki so ga imeli znotraj Cerkve v prvih stoletjih svojega obstoja. Odgovoril je, da mu ime ni najbolj všeč, saj si jezuiti danes bolj prizadevajo za služenje in se ne vrivajo v »prve bojne vrste«, čeprav je med njimi okoli 70 škofov in sedaj celo prvi papež iz njihovih vrst. Člani reda obljubijo izrecno pokorščino papežu, da bi lahko kar najbolje služili Cerkvi, kjer koli in kakor koli je njihovo sodelovanje potrebno.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...