Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Tina Maze (foto: www.tinamaze.com)
Tina Maze | (foto: www.tinamaze.com)

Mazejeva smuči postavlja v kot, a še enkrat želi nastopiti v Mariboru

Slovenija | 20.10.2016, 20:03

Tekmovalna pot najuspešnejše slovenske alpske smučarke Tine Maze se končuje. To je šampionka sporočila na množično obiskani novinarski konferenci v avstrijskem Söldnu, kjer se bo ta konec tedna začela nova sezona belega cirkusa. A ob tem je razkrila, da želi nastopiti vsaj še enkrat - pred domačimi navijači na Zlati lisici v Mariboru.

Novinarska konferenca Mazejeve je bila težko pričakovana. Svoje nadaljnje načrte je razkrila pred nabito polno dvorano v hotelu Bergland, pred številnimi novinarji, člani svoje šampionske ekipe Team to aMaze in družino. "Po toliko letih med smučarsko karavano sem srečna zaradi tega, kar sem doživela in dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni,« je povedala. A zdi se ji, da je vsem dolžna še eno tekmo. "Zadnja tekma v moji karieri bo v Mariboru, kjer si želim pokazati vrhunsko predstavo." Mazejeva se ne bo povsem umaknila iz športa. "Med drugim sem začela sodelovati s Filo, želim posneti dokumentarni film o moji ekipi Team to aMaze, nadaljevala bom sodelovanje z Eurosportom." Današnji dogodek v Söldnu je izkoristila tudi za to, da se je zahvalila vsem, ki so prispevali k njeni čudoviti karieri, še posebej materi in očetu, ki sta jo v smučanje vpeljala prek igre, ni pa pozabila trenerjev, navijačev, sponzorjev in vseh, ki so jo podpirali.

Tekmovalna pot Mazejeve polna doseženih in preseženih mejnikov, zmag in rekordov

Življenjska in športna pot Mazejeve se je začela na Koroškem, v majhni Črni. Rojena 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu se je že s tremi leti naučila smučati v domači vasi. V osnovni šoli je poleg smučanja trenirala tudi odbojko in se učila igrati klavir. Po končani osnovni šoli je obiskovala gimnazijo na Ravnah na Koroškem in bila hkrati sprejeta v žensko B smučarsko reprezentanco. S 15 leti je začela tekmovati v svetovnem pokalu. Debitirala je v Mariboru 2. januarja 1999 ko je nastopila v 1. vožnji veleslaloma za Zlato lisico, a je ni končala. Na prve stopničke je morala še malce počakati.

Pokazala je velik potencial, še posebej v veleslalomu, in sledila je nagrada. Pozneje je dodala vse discipline. Na veleslalomu v Mariboru je 4. januarja 2002 z drugim mesto osvojila krstne stopničke v svetovnem pokalu. Takrat je bila od nje boljša le Švicarka Sonja Nef. Še istega leta, ob začetku sezone 2002/2003, je dokazala, da stopničke niso bile preblisk in še manj muha enodnevnica. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je svoj zmagoviti pohod začela na ledeniku Rettenbach nad Söldnom pred 14 leti. Krstna zmaga leta 2002 je sicer imela manjšo lepotno napako, najvišjo stopničko zmagovalnega odra si je takrat delila z domačinko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen. Na naslednjo zmago, ki je bila povsem njena, je čakala dve leti. Dosegla jo je v švicarskem St. Moritzu 22. decembra 2004, ko je ugnala Švedinjo Anjo Pärson.

Seveda si je Mazejeva, opogumljena z dobrimi rezultati, želela, da bi prišla na raven svoje športne prijateljice iz otroštva, hrvaške šampionke Janice Kostelić. Do te ravni je moralo preteči še nekaj časa, v katerih je doživela vzpone in tudi padce, ko je skoraj pomislila, da bi vse skupaj pustila. Na nekatere okoliščine ni imela vpliva. Mnoge menjave ekip so jo skoraj prepričale, da konča smučarsko kariero. Ampak iz tega je nastala briljantna ideja. V letu 2008 sta s prvenstveno atletskim in kondicijskim trenerjem, učiteljem telovadbe, Italijanom iz obmejne Gorice Andreo Massijem ustanovila samostojno, zasebno ekipo, imenovano Team to aMaze. Ubrala sta drugačno pot, ostala brez zavetja Smučarske zveze Slovenije, finančnih prihodkov in prisiljena sama poskrbeti za vse. Samostojna pot se je izkazala za prelomno in pravilno ter je prinesla velik uspeh. Od takrat se Mazejeva ni nikoli vrnila domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah.

Mazejeva je v karieri osvojila 26 zmag v svetovnem pokalu, zmagala je v vseh petih disciplinah alpskega smučanja, s čimer je postala daleč najboljša alpska smučarka v zgodovini Slovenije. Zbrala je kar 81 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Izjemna je tudi bera na največjih tekmovanjih. Skupaj je osvojila 13 medalj na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah, od tega šest zlatih in sedem srebrnih. Njena najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu je bila sezona 2012/13. V njej je postavila svetovni rekord po številu točk, tako v ženski kot moški konkurenci. Sezono je končala s skupnim seštevkom 2414 točk in tako prehitela slovitega Herminatorja, avstrijsko legendo Hermanna Maierja. Trinajst let star rekord Avstrijca je popravila za kar 414 točk. V sezoni 2012/13 je kot prva Slovenka postala skupna zmagovalka svetovnega pokala z osvojenim velikim kristalnim globusom. Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord po številu stopničk v eni sezoni - 24.

Maja lani se je odločila za enoletni premor. Med umikom iz tekmovalnega športa je dokončala študij na Pedagoški Fakulteti v Mariboru in pridobila naziv profesorice razrednega pouka, v katerem se poklicno še ni preizkusila. Začela je delati kot strokovna komentatorka na televiziji - za mikrofonom Eurosporta.

Vsestransko nadarjena športnica ponesla glas o Sloveniji v svet

Mazejeva je pokazala tudi žilico za glasbeno nastopanje. Med pripravami na sezono 2012/13 je posnela svojo prvo pesem z naslovom My Way is My Decision. O skoku v glasbene vode je napisala blog. Novica o njeni pevski karieri je pritegnila tudi tuje medije. Izdana je bila 26. oktobra, dan pred prvo tekmo tiste sezone v Söldnu. Video je postal najhitreje rastoč nov video po številu ogledov kateregakoli slovenskega izvajalca, saj je v zgolj treh dneh dosegel pol milijona ogledov.

Mazejeva je šestkratna dobitnica nagrade za slovensko športnico leta, ki jo podeljuje Društvo športnih novinarjev Slovenije, prejemnica Bloudkove plakete in nagrade. Leta 2013 jo je slovenski predsednik Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču ter navdih ljudem.

Bralci časnika Gazzetta dello Sport so jo leta 2014 razglasili za najboljšo športnico na svetu, leto pred tem je bila po izboru evropskih tiskovnih agencij razglašena za evropsko športnico leta, dobila je tudi pokal Sergea Langa za najboljšo alpsko smučarko leta. Leta 2014 je bila nomininirana za svetovno športno nagrado Laureus.

Mazejeva v pravljici, na poštni znamki in celo v znanosti

Zgodba Mazejeve je mogoče prelistati v slikanici z naslovom Tina in medvedja moč z besedilom Primoža Suhodolčana in ilustracijami Gorazda Vahna. Dobila je tudi svojo poštno znamko. Ime svoje šampionske ekipe je posodila proizvajalcu energijskih pijač. Leta 2015 je slovenski biolog Matjaž Gregorič v Južni Afriki odkrito vrsto pajka v njeno čast poimenoval Caerostris tinamaze.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.