Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Za varnost lahko naredimo največ, če ne hodimo mimo drugih kot tujci

Slovenija | 20.10.2016, 13:39

Poročali smo že, da so cerkveni objekti pri nas vse pogosteje tarča vlomilcev. V zadnjem času so izbirali predvsem župnišča na Dolenjskem in Gorenjskem. Na Kokrici pri Kranju so ob poskusu ropa pred dobrim tednom dni župnika Jožeta Kluna tudi pretepli.

Kluna so prejšnji torek pred garažo župnišča na Kokrici napadli trije zamaskirani neznanci. Najprej ga je eden udaril po glavi, nato so se vsi spravili nanj. "Deževali so udarci. V trenutku sem se čutil popolnoma ogroženega. Izročil sem se v Božje roke in iskal način, kako se izmuzniti." Še sam ne ve, kako se je v njegovi roki znašel kozarec z rdečim vinom. Po enem od prejetih udarcev je ta odletel, se razbil, rdeče vino je poškropilo zlikovce. "Trenutno zmedo sem izkoristil, stopil nekaj korakov, zaprl vrata za sabo in poklical policijo." Policija je hitro ukrepala in sprožila iskalno akcijo, pri kateri si je pomagala s helikopterjem in službenimi psi. "Takoj so šli na sled in poiskali storilce." Župnik na Kokrici se je naslednji dan zatekel po zdravniško pomoč v jeseniško bolnišnico, hujših poškodb k sreči ni utrpel. "Še enkrat zahvala policiji za budnost in tudi mnogim, ki so me v teh dneh poklicali in se zanimali, kakšno je moje zdravstveno stanje. Naj Bog vsem povrne."

Župnišča na Kokrici so se nepridipravi lotili že nekajkrat, po Klunovih besedah se serijski poskusi ropov tam dogajajo od lanskega poletja, zato so namestili alarmne naprave. "Gotovo je največje varovanje, da se ljudje bolj poznamo, da neznance ogovorimo, da ne gremo kot tujci drug mimo drugega." Žalosti ga mnenje, ki ga ustvarja družba, da ima Cerkev ogromno denarja, saj ni tako.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...