Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Odvzem velenjskih dečkov po presoji Vrhovnega sodišča nezakonit

Slovenija | 19.10.2016, 15:32 Petra Stopar

Vrhovno sodišče je v današnji javni razglasitvi sodbe v zvezi s pritožbama Centra za socialno delo Velenje in zastopnika babice dečkov navedlo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Otroka za zdaj ostajata pri rejnikih.

Vrhovno sodišče je v zvezi z odmevnim primerom dveh koroških dečkov ugotovilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca nezakonit, babici pa so bile kršene ustavne pravice. Dečka za zdaj ostajata pri rejnikih.

Odločitev sodišča je po besedah strokovnega zastopnika starih staršev in člana Gibanja za otroke in družine Franca Donka pričakovana, »sedaj pa pričakujemo tudi vsebinsko odločitev, da se otroka čim prej vrneta v družino, k babici in dedku«. To so še posebej od pristojne ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak zahtevali tudi na nedavnem taboru omenjenega gibanja. »Ta sodba bo seveda pomagala k razpletu, da se otroka vrneta v njuno edino, pravo in ljubečo družino, k babici in dedku. Tako verjamemo in v tem smislu bomo delali še naprej,« je dejal.

Spomnimo: Bratca sta po tragični smrti matere, ki jo je umoril njun oče, do konca marca letos bivala pri starih starših, nato pa ju je Center za socialno delo Velenje brez vednosti starih staršev iz vrtca odpeljal k rejniški družini. Pravni zastopnik babice dečkov, odvetnik Velimir Cugmas, je na Upravno sodišče v Mariboru vložil tožbo, s katero je terjal ugotovitev, da je CSD Velenje z odvzemom otrok ravnal nezakonito in tako posegel v otrokove pravice v razmerju do babice. Hkrati je zahteval izdajo začasne odredbe, na podlagi katere bi se dečka do pravnomočnosti odločitve vrnila k starima staršema, oz. je zahteval vrnitev v prvotno stanje.

Upravno sodišče v Mariboru je v sodbi, sprejeti 11. maja letos, odločilo, da so bile z odvzemom dečkov kršene ustavne in človekove pravice njuni babici do družinskega življenja, medtem ko ni ugodilo zahtevi, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starima staršema, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki.

Na odločitev upravnega sodišča sta se na vrhovno sodišče, ki v nadaljnjih postopkih odloča o pritožbah v zvezi s sodbami upravnih sodišč, pritožila pravna zastopnika tako CSD Velenje kot babice dečkov.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...