Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
papež s predsednikom Pahorjem (foto: Radio Vatikan)
papež s predsednikom Pahorjem

VIDEO: Bo papež prihodnje leto obiskal Slovenijo?

Slovenija | 17.10.2016, 18:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v zasebni avdienci sprejel predsednika države Boruta Pahorja, ki se je mudil na uradnem obisku v Vatikanu. V sklopu obiska se je predsednik Pahor sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom, kardinalom Francem Rodetom, predstavniki Suverenega malteškega viteškega reda ter s Slovenci, ki živijo in delajo v Rimu in Vatikanu.

Kot je Pahor novinarjem povedal po pogovorih, je svetega očeta povabil na obisk v Slovenijo, in izrazil upanje, da bo morda do tega prišlo prihodnje leto. "Dejstvo je, da se v Sloveniji dogaja nekaj stvari, ki po svoji simbolni moči presegajo našo domovino, segajo široko v regijo, mednarodno skupnost. To je nekaj, kar ga privlači in mislim da ima nove argumente, da morda prihodnje leto obišče Slovenijo," je povedal predsednik republike.

Sicer pa sta papež Frančišek in predsednik Pahor v pogovoru izpostavila pozitivne dvostranske odnose, tudi v luči 25. obletnice diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Slovenijo. Spregovorila sta tudi o nekaterih aktualnih vprašanjih naše države, med katerimi je po Pahorjevih besedah predvsem sprava v našem narodu in v vsej Evropi. Med drugim sta poudarila dobre odnose med Katoliško Cerkvijo in državo ter pomembnost tega dialoga za dobro slovenske družbe, še posebej mlajših generacij. V tej luči sta govorila o tem, kako mlade nagovoriti, da bodo z enim očesom gledali v preteklost, z drugim pa močno in daleč v prihodnost.

Predsednik Pahor je papežu Frančišku podaril faksimile Stiškega rokopisa, ki je nastal v cistercijanskem samostanu v Stični in velja za srednjeveško gradivo do konca 15. stoletja, ob tem pa še slovensko orehovo potico, ki je ena izmed izvirnih, uradno zaščitenih slovenskih sladic in je kot praznična obredna jed že stoletja na praznični mizi slovenskega človeka.

Predsednik Pahor pri papežu
Predsednik Pahor pri papežu © Tviter urada predsednika države

Predsednik Pahor je včeraj kot prvi predsednik v samostojni Sloveniji obiskal tudi Slovenski papeški zavod Slovenik, kjer ga je sprejel in pozdravil rektor zavoda mag. Franc Mihelčič. Zatem si je pod strokovnim vodstvom ogledal papeško palačo in vrtove v Castel Gandolfu, zvečer pa se je udeležil srečanja s Slovenci, ki živijo in delajo v Rimu in Vatikanu. Predsednik Pahor je obiskal tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal s knezom in velikim mojstrom reda Fra' Matthewom Festingom. Slednji mu je izročil najpomembnejše odlikovanje njihovega reda ogrlico reda Pro Merito Melitensi. Odlikoval ga je za neprecenljiv prispevek Reda k mozaiku globalne humanitarne dejavnosti, ki ga Red uresničuje tudi kot stalni opazovalec pri Organizaciji združenih narodov, ter za človekoljubno pomoč, ki jo je nudil Sloveniji, nazadnje v času begunske krize. Sogovornika sta izmenjala poglede na migrantsko krizo in se strinjala, da je nujna uravnotežena porazdelitev bremen med državami EU, so sporočili iz urada predsednika države.

Popoldne je potekala še slovesna posaditev drevesa v Vatikanskih vrtovih ob 25-letnici osamosvojitve Republike Slovenije in ob 20. obletnici obiska svetega Janeza Pavla II. v Sloveniji ter ob 10. obletnici novih škofij. Na slovesnosti je sodeloval tudi kardinal Giuseppe Bertello, predsednik Pahor pa je nagovoril zbrane.

Predsednik Pahor pri papežu
Predsednik Pahor pri papežu © Tviter urada predsednika države

Predsednik Pahor pri papežu
Predsednik Pahor pri papežu © Tviter urada predsednika države

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...