Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Milano pričakuje papeža (foto: www.family2012.com)
Milano pričakuje papeža

Papež bo drugo leto obiskal Genovo in Milano

Svet | 22.10.2016, 00:13 Marjana Debevec

Tiskovni urad Svetega sedeža je v tem tednu sporočil, da bo papež Frančišek prihodnje leto obiskal dve veliki italijanski nadškofiji. 25. marca se bo odpravil v milansko nadškofijo, 27. maja pa bo obiskal nadškofijo Genova.

Milanski nadškof, kardinal Angelo Scola, je dejal, da jih bo sveti oče potrdil v veri, obisk pa je znamenje naklonjenosti in spoštovanja do Ambroževe Cerkve, milanske metropole in celotne pokrajine Lombardija. Na obisk se bodo pripravljali z molitvijo.

Veliko veselje in hvaležnost je zaradi napovedanega papeževega obiska je izrazil tudi genovski nadškof in predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco, ki je papežev obisk preteklo nedeljo naznanil med mašo v genovski katedrali. »Ljudje so novico sprejeli z velikim veseljem in zadovoljstvom ter z veliko hvaležnostjo svetemu očetu, ki želi počastiti Genovo s svojo navzočnostjo,« je dejal kardinal Bagnasco za Radio Vatikan.

Nadškofija se bo na obisk pripravljala predvsem z molitvijo in katehezami. »Da bi se pripravili na to srečanje, mora biti temperatura duše krščanske skupnosti visoka, do tega pa pride samo z molitvijo. Molitev in kateheze o lepoti Cerkve, o Petrovem nasledniku, o apostolih …,« je zatrdil. Z organizacijskega vidika bodo uporabili izkušnje iz pred kratkim zaključenega evharističnega kongresa ter se usmerili v pripravo na sprejem svetega očeta, da bo to zares dogodek milosti za vso škofijsko skupnost.

Genovska nadškofija je že večkrat sprejela papeža: Janez Pavel II. jo je obiskal dvakrat, Benedikt XVI. pa enkrat, leta 2008. Papež Frančišek se torej v Genovo vrača devet let po zadnjem papeškem obisku. Po Bagnascovih besedah se čutijo počaščeni in hvaležni za to pozornost do skupnosti v Genovi, ki ima globoko zgodovinsko povezanost s papežem. »Želimo pa, da je vse to potrjeno tudi z besedami, molitvijo, navzočnostjo papeža Frančiška, ki zna komunicirati na neposreden način z besedami, pogledom, dejanji… in z vsem svojim bitjem«, je za Radio Vatikan še dejal kardinal Bagnasco.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...