Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kanonizacija (foto: CTV)
Kanonizacija

VIDEO: Papež Frančišek: Novi svetniki so z molitvijo dosegli velikodušno in zvesto srce

Svet | 16.10.2016, 15:41 Andrej Šinko

Trg sv. Petra v Vatikanu in cesto Sprave, ki vodi iz njega, je danes napolnila množica romarjev, ki so prišli v Rim zaradi kanonizacije svojih sonarodnjakov ali stanovskih bratov oziroma redovne sestre. Papež Frančišek jih je prištel med svetnike. V bogoslužnih berilih današnje nedelje pa je odkril njihovo skupno lastnost, ki je molitev. Po molitvi so novi svetniki dosegli velikodušno in zvesto srce. Molili so, se bojevali in dosegli zmago, dosegli so mir.

Med svetnike so danes bili prišteti: Jožef Gabrijel de Rosario Brochero, Salomon Leclercq, Emanuel Gonzales Garcia, Ludvik Pavoni, Alfonz Marija Fusco, Elizabeta od sv. Trojice in Jožef Sanchez del Rio. Razglasitve so se udeležile državne delegacije dežel novih svetih, in sicer Argentine, Španije, Francije, Italije in Mehike.

Papež Frančišek je vsem prisotnim toplo spregovoril o pomenu in moči molitve. Molili naj bi kot Mojzes, ki je bil predvsem Božji mož, mož molitve. Ko stoji na hribu z dvignjenima rokama, mu ju Aron in Kur podpirata vse do končne zmage bojevnikov. To je stil duhovnega življenja celotne Cerkev. Ne, da zmagamo v vojni, ampak da zmagamo za mir! Nadalje je sveti oče dejal: »Prizadevanje v molitvi zahteva, da drug drugega podpiramo. Do utrujenosti zagotovo pride in včasih ne zmoremo več. Toda s podporo bratov in sester se naša molitev lahko nadaljuje, dokler ne bo Gospod dokončal svojega dela.«

Spomnil je še, da naša molitev ne sme biti nestalna in omahljiva, temveč naj se ravnamo tako, kot Jezus pravi, da je treba »vedno moliti in se ne naveličati« (Lk 18,1). Če ostanemo trdni v molitvi, ostajamo tudi trdni v veri in v pričevanju.

Sveti oče je ob tem spomnil na realno dejstvo, da se vsakdo lahko tudi utrudi. Toda spomnil je, da nismo sami, temveč da smo del Telesa, da smo udje Kristusovega telesa, Cerkve. Roke Cerkve so dan in noč dvignjene v nebo zaradi navzočnosti Vstalega Kristusa in Svetega Duha. In samo v Cerkvi in zaradi molitve Cerkve lahko mi ostajamo trdni v veri in pričevanju. Ob koncu je še spomnil, da »so svetniki možje in žene, ki so popolnoma vstopili v skrivnost molitve. So moški in ženske, ki se bojujejo z molitvijo ter pustijo, da v njih moli in se bojuje Sveti Duh. Borijo se z vsemi svojimi močmi prav do skrajnosti in zmagajo, toda ne sami: Bog je tisti, ki v njih in z njimi zmaguje«.

Papež Frančišek je Bogu priporočil, naj nam po zgledu in priprošnji novih svetnikov podeli, da bomo možje in žene molitve, ki noč in dan kličemo k Bogu in se pri tem ne utrudimo; da bomo Svetemu Duhu pustili, naj moli v nas; in da se bomo v molitvi med seboj podpirali; da bodo naše roke ostale dvignjene do časa, ko bo prišlo do zmage Božjega Usmiljenja.

Po sveti maši je sveti je sveti oče spomnil še na jutrišnji svetovni dan boja proti revščini in pozval, naj v boju proti revščini, ki ponižuje, žali in ubija toliko naših bratov in sester, povežemo našo moralno in gospodarsko moč. Zlasti naj se načrtno zavzamemo za družine in za področje dela. Povabil je, naj Božji Materi Mariji izročimo vse svoje želje, zlasti vztrajno molitev za mir.

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...