Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V Hudi Jami danes simboličen začetek javnega pogreba 800 tamkajšnjih žrtev

Slovenija | 03.10.2016, 06:46

Z obredom, ki ga bo dopoldne pri kapelici ob vhodu v rov svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, se bo simbolično začel javni pogreb 800 do zdaj izkopanih žrtev iz tamkajšnjega množičnega morišča in grobišča. Njihove posmrtne ostanke bodo nato prepeljali na pokopališče Dobrava pri Mariboru, kjer bo 27. oktobra pogrebno slovesnost vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Obeh dogodkov se bodo poleg svojcev žrtev in predstavnikov civilnih združenj, ki jih zastopajo, udeležili predstavniki oblasti, med njimi predsednik države.

Izkop in iznos žrtev iz prvega jaška na območju množičnega morišča in grobišča v Hudi Jami pri Laškem se je začel pred nekaj tedni. Obred pred začetkom prenosa posmrtnih ostankov v Dobravo pri Mariboru bo podoben tistemu, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri poslovilni vežici. Tam bodo žrtve pokopane posamično, kar bo omogočalo njihovo poznejšo sledljivost. Določen je namreč policijski postopek odvzema vzorcev za analizo identitete, ki bo v prihodnosti zdaj anonimnim žrtvam omogočil, da dobijo osebna imena in svojce.

"Izkop žrtev iz Hude Jame ter njihov pogreb na urejenem pokopališču sta velik napredek glede na večkrat javno prikazano hrambo v plastičnih zabojih," so ob tem zapisali v Novi Slovenski zavezi. Njen predsednik Peter Sušnik je za naš radio dodal, da vse kaže, da so sadovi leta usmiljenja dosegli tudi Slovenijo. "Izgleda, da je prevladala zdrava pamet, da so nekateri tudi v državnem vrhu spoznali, da je to zgodovinski dolg, ki ga je treba opraviti. Zelo pomembno se mi zdi, da se z vsem tem šele odpira vprašanje dostojnega pokopa mrtvih, ki ležijo povsod po Sloveniji." Sušniku se zdi zunanja slovesnost ob izkopu, prenosu in pokopu posmrtnih ostankov žrtev povojnega nasilja izjemno pomembna, saj bodo ljudje začutili, da med nami mrtvi so. "Do zdaj smo stali pri breznih in objokovali tiste, ki jih nismo videli. Zdaj bo slovenski narod to videl. To videti pomeni spoznati in se zamisliti."

Do konca prihodnjega leta naj bi izkopali, prepeljali in pokopali vse žrtve iz Hude Jame. V Novi Slovenski zavezi upajo, da bo do takrat dokončno urejen Spominski park Teharje, ki bi tako postal simbolno počivališče posameznih vzorcev pokojnikov, ki jih bo policija prevzela za identifikacijo. "Podobno kot relikvije svetnikov v romarskih srdiščih, bodo vzorci vseh žrtev slovensko javnost vabili na Teharje, da se jih spominja in za njimi žaluje," so zapisali v Novi Slovenski zavezi. "Zdi se mi izjemno pomembno, da ljudje to spremljajo in dobvaijo upanje, da država ne želi več ničesar prikrivati in goljufati z mrtvimi, ampak jim želi dati javen spomin v zavesti slovenskega naroda," je dodal Sušnik.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.