Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Na festivalu Ritem srca bo tudi Glasbena skupina Spes

Radijski utrip | 21.09.2016, 10:54

Člana skupine Spes Bojana in Luka Škrlj, ki sta se nam pridružila v studiu na prijetnem klepetu, sta mož in žena in skupaj ustvarjata glasbo. Zaradi nje sta se pravzaprav tudi našla.

Težko je določiti pravi začetek skupine Spes, ustanovile so jo tri rodne sestre, ki so pele že že od otroštva v svoji družini. Pred sedmimi leti so oblikovale skupino, v naslednjih letih pa so se jim pridružili še Luka in ostali fantje in iz „bio“ zasedbe: kitara, klavir in violina, so se razvili v pravi bend. Ime je že pred tem določila Urška, ki se je takrat učila latinščino in jo je je beseda spes, ki pomeni upanje, čisto prevzela, saj je naše največje upanje Bog. V glasbeni skupini spes so poleg Bojana in Luka Škrlja še: Urška in Monika Ivančič, Rok Škrlj in Miha Kržmanc.

S katero pesmijo se letos predstavljate?

Luka: Naslov je V luč ljubezni, govori o našem življenju, od rojstva do poti v nebesa, če smo dovolj pridni :)

Bojana in Luka, sta avtorja besedila in glasbe. Kdaj, kako in zakaj je nastala ta pesem?

Bojana: Ta pesem je stara tri leta, tako da ni ravno sveža, ampak nam je bila vedno pri srcu. Luka je imel idejo v zvezi z melodijo in glasbo, jaz sem pa potem dodala besedilo.

Luka: Ustvarjamo na ta način, da vsak doda svoj del, basist naredi svoje linije, kitarist tudi, vokalno pa več ali manj napiše Bojana, ki je tudi idejni oziroma glasbeni vodja naše skupine.

Kaj bi zaželel/a svoji pesmi, ki gre sedaj med ljudi?

Bojana: Želimo si, da bi se ljudje v njej našli, da bi našli sebe, svoje življenje, predvsem pa hvaležnost Bogu za naše bivanje na zemlji in je hkrati prošnja za naprej, za večnost.

Kakšen ritem prinaša in kaj sporoča srcu?

Luka: Na začetku pesmi govorimo o tem, da nam Gospod podari življenje in nas pošlje v rodno družino, nam izbere starše, brate, sestre.

Bojana: In potem nam da tudi svobodo, da se potem sami odločamo, kako bomo živeli. Bistvo je tudi v tem, da smo hvaležni za stvarstvo, za težke in lepe trenutke in predvsem za to, da Bog nikoli ne obupa nad nami, kljub vsemu, kar počnemo.

Luka: Ritem je živahen, poskočen, tako da ob njem lahko zaplešemo.

Bojana: Malce drugačen je, vmes se zgodi tudi presenečenje in se zanimivo razvije.

Tebi najlepši verz, misel v pesmi?

Luka: Vem, da ljubiš me ljubezen, vem, da ljubiš me.

Bojana: Mene se najbolj dotakne misel: Hvala, da nikoli ne obupaš nad menoj. Bog kljub vsemu, kar v življenju počnemo, kolikokrat pademo, se pobiramo, nikoli ne obupa nad nami, vedno nam da novo priložnost, da gremo naprej boljši.

Kdaj sta se prvič srečala s sodobno krščansko glasbo?

Bojana: Jaz že kar ob rojstvu, sem iz glasbene družine in starša sta nam že pela kot dojenčkom. Doma smo veliko peli, tudi v otroškem zboru, ki ga je vodila mama, sem pela. Ker imam glasbeno izobrazbo, sem začela tudi ustvarjati v tej smeri. V tej glasbi vidim največji smisel in oznanjevanje.

Luka: Sam sem začel igrati v posvetnih pop bendih, potem pa sem preko oratorijev, skavtov začel spremljati tudi to glasbo, bolj zares pa šele z glasbeno skupino Spes. Pred tem sem vodil oratorije, festival Križ kraž mladih, kjer je bilo veliko duhovne glasbe, mladinske animacije, slavljenja, duhovnih vsebin.

Ali ob sodobni krščanski glasbi, ob ustvarjanju in poustvarjanju, poglabljata svojo vero?

Bojana: Absolutno, če hočeš nekaj odpeti, povedati, moraš to tudi živeti. V bistvu rastemo s to glasbo in z izvajanjem pričujemo.

Kdo je vaš glasbeni vzornik – v Sloveniji, v tujini?

V tujini Gungor, v Sloveniji pa Svetnik .

Ustanoviteljice skupine Bojana, Monika in Urška
Ustanoviteljice skupine Bojana, Monika in Urška © Osebni arhiv
Kaj bi spremenila, da bi bila sodobna krščanska glasba bolj prisotna na koncertih, srečanjih v Sloveniji?

Luka: Mislim, da festivali, kot je tudi Ritem srca, veliko pripomorejo k prepoznavnosti in popularnosti te glasbe. Tudi predvajanje na vašem radiu nam veliko pomeni. V tej glasbi pa ne moremo iskati zaslužka, to je glasba za dušo, srce, za oznanjevanje Boga.

Bojana: Mogoče se začne že v župnijah, v mladinskih skupinah, mladi igrajo kitare in skupaj kaj zapojejo in si upajo kaj ustvariti. Veliko mladih ima glasbeno izobrazbo in glede tegaso  preveč zadržani, ker so zelo sposobni in lahko bi ustvarjali nove skupine. Takšni festivali kot je Ritem srca res spodbuja nastajanje novih skladb in druženje glasbenikov med seboj. Sodelovanje pri bogoslužjih tudi veliko doprinese.

Kako vidita svoje glasbeno ustvarjanje čez deset let?

Luka: Najina hčerka Veronika, sicer še dojenčica, stara deset mesecev, že poje z nama, ona zapoje en ton, midva dva zraven in imamo akord, tako da smo že začeli z glasbeno vzgojo. Želimo si, da bi veliko prepevali, igrali, tudi z družino, da se Spesu pridruži še kakšen član.

Bojana: Res nama veliko pomeni ta glasba in večkrat zvečer zapojemo, zdaj že z Veroniko in vidiva, da se zelo pozitivno odziva in to nama veliko pomeni. To bova delal tudi v prihodnosti in veva, da je to dobro za nas, zanjo in našo družino.

Kako doživljate festival Ritem srca?

Luka: V izziv nam je. Prijavili smo se predvsem tudi za to, ker se nam zdi, da o duhovni glasbi ne smemo tekmovati, ampak ustvarjamo za ljudi, za Boga in ravno to nas je pripeljalo na festival, da ni tekmovalen, da damo svojo skladbo za ljudi, za vero.

Bojana: Zelo pozdravljamo to odločitev, da ni tekmovanja. Sicer sem bila pred desetimi leti na Ritmu Duha, takrat s še starim priimkov (Ivančič), zapela sem Odmev besed. Ampak to so bili drugi časi, bila sem najstnica in sem razmišljala drugače. Zdaj smo se veliko časa odločali, bi šli ali ne, letos pa je padla odločitev in tudi na tak način pričujemo. Zdi se nam zelo lepo in še drugi del, ko je slavljenje, ko vsi skupaj zapojemo, odložimo breme in skupaj pričujemo. Sem pa tudi avtorica dveh skladb z Ritma Duha, pesmi Zaupam, ki jo je zapela skupina Trinitas in pesmi Rekel si, ki jo je zapela Tara.

Vajino vabilo na festival Ritem srca vsem ljudem, ki imajo radi tovrstno glasbo.

Luka: Midva veva, da bo super, da bo odlično, da bo slavljenje, dobra energija, veliko mladih in mladih po duši, tako da vabiva vse, da se nam pridružite in z nami zapojete, zaplešete, se poveselite.

Bojana: Želimo si, da bo to večer slavljenja, ko bomo čutili, da smo skupaj kristjani, da gremo skupaj naprej, da gremo en z drugim, predvsem pa, da je Bog vedno z nami, tudi preko glasbe, ki jo bomo lahko vsak dan poslušali. Tudi glasba nam lahko pomaga, da smo vedno boljši.

Kaj bi zaželel vsem tistim, s katerimi boste skupaj na odru festivala Ritem srca?

Luka: Vsem želiva sproščen nastop in da bi se lepo pripravili na duhovni nastop.

Bojana: Predvsem pa, da bi to, kar so želeli povedati ob pisanju skladbe, povedali tudi preko izvajanja, da bi se dotaknilo ljudi.

Prisluhnite oddajam Ritem srca!

Radijski utrip, Festival Ritem srca
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...