Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rafael Terpin (foto: Jože Bartolj)
Rafael Terpin

Naš gost - Rafko Terpin

| 13.09.2016, 13:09 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo tokrat gostili akademskega slikarja, rovtarskega krajinarja, pisatelja, likovnega pedagoga in najboljšega botanika med akademskimi slikarji Rafaela Terpina iz Idrije. Oddaja je bila na sporedu prav na njegov 72. rojstni dan. 10. septembra 1944 je bil rojen v Idriji, v družini z bogato slikarsko tradicijo.

Diplomiral je leta 1969 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je pri profesorjih Mariju Preglju, Nikolaju Omersi in Maksimu Sedeju. V pogovoru nam je povedal kako je zorela njegova odločitev za slikarstvo.

Že v mladih letih ga je prevzel razgibani svet gričev nad reko Idrijco, lepota mesta in sveta okrog njega ter krajina v prostoru med Ajdovščino, Žirmi in Mostom na Soči. Ves ta svet je prehodil peš in ga nato narisal v svojih delih in opisal v različnih besedilih. Veliko njegovih del je posvetil stavbni dediščini stare Idrije, rovtarski krajini, kmečkim stavbam in dediščini.

Rafko Terpin pred svojimi slikami
Rafko Terpin pred svojimi slikami © Jože Bartolj

Slikarsko sicer prisega na barvitost v polnem pomenu besede. Nekje je zapisal, da je barva njegovo glavno (in skoraj edino) izrazno sredstvo. Rafko Terpin slika precej ploskovito s poudarjenimi čistimi barvnimi nanosi.

Kar dvaintrideset (32) let je poučeval likovno vzgojo na osnovni šoli v Cerknem, zato nam je v pogovoru povedal tudi kaj se mu je zdelo pomembno pri srečevanju z otroki in njihovo ustvarjalnostjo.

Poleg tega, da je ves čas slikal, pa se je ukvarjal tudi s pisanjem. Terpin ima poseben odnos do materinega jezika: „Besede naj pojejo, ne le govorijo!“ je zapisal. Je stalni sodelavec Planinskega vestnika. Svoje temeljite domoznanske raziskave je objavljal tako v Idrijskih razgledih kot tudi v obliki obsežnih monografskih izdaj. Teh je zdaj že sedem. Njegovi literarni zapisi so povezani z domačo krajino. Po njegovi knjigi Klanec do doma, ki je zbirka številnih risb in zapisov, je leta 2011 nastal tudi istoimenski dokumentarni film režiserja Dušana Moravca.

Bili je tudi likovni sodelavec in član uredništva revije Kaplje, ki je v Idriji izhajala v letih od 1966 do 1972. To je je bila opozicijska revija, ki je, kot je povedal naš gost, „jezila UDBO, pa tudi mojega ravnatelja v Cerknem...“

Rafko Rerpin ob svojih knjigah
Rafko Rerpin ob svojih knjigah © Jože Bartolj

Akademski slikar Rafael Terpin pa ima zelo rad tudi „rožice in gobe“. Že vrsto let ustvarja svojevrstni herbarij, ki trenutno vsebuje okoli 2500 rastlin in gob. Je tudi avtor botaničnih objav, denimo članka o kukavičevkah na Idrijskem, pa o ponovnem odkritju julijske orlice, gozdnega mošnjaka, lepega čeveljca ...

Vseh njegovih zanimanj je skoraj preveč za eno oddajo. Za svoje delo je Terpin leta 1987 prejel Pirnatovo nagrado občine Idrija, sicer pa glede na širok diapazon njegovega delovanja, živi v Idriji spregledano od oči tistih, ki bi sicer morali odločati o pomenu njegovega dela. Tako ga je poleg kake nagrade obšla tudi uvrstitev v enciklopedijo Slovenije.

Ni pa ga obšla uvrstitev med goste na Radiu Ognjišče. Pogovor lahko poslušate v našem spletnem arhivu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...