Ljubljana, petek, 18. avgust 2017, 01:02

Nasilje je klic na pomoč

V oddaji »Za življenje, za danes in jutri«, ko se vsako drugo soboto v mesecu posvečamo vzgojnim zadregam, smo po dolgem času gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, v studiu pa se nam je pridružila tudi vzgojiteljica predšolskih otrok Mateja Teja Bučinel. Skupaj sta napisala knjigo z naslovom Mali nasilnež. Ob razlagi in resničnih primerih ob knjigi spoznamo, kaj tiči v ozadju agresivnega in nasilnega vedenja otroka. Neprimerno obnašanje lahko spremenimo, a ukrepati je treba takoj, poudarja Marko Juhant.


Svetovalnica: Kraja podjetju je tudi ne delo v času službe

Detektiv deluje podnevi in ponoči, 365 dni v letu in ima hiter odzivni čas. Ena izmed njih je tudi Bernarda Škrabar, direktorica Detektivske varnostne agencije, ki je bila gostja Svetovalnice. V njej smo spregovorili prav o tem delu.


Svetovalnica: Počutim se dobro, le zakaj bi moral paziti na krvni tlak?

Svetovalnica je vsako tretjo sredo v mesecu namenjena zdravstveni tematiki. V tokratni smo tako govorili o srčno žilnih boleznih, ki jih je predstavila in o njih spregovorila dr. Danica Rotar Pavlič, specialistka družinske medicine.


Donko: Praznik marijanskega feminizma

Ob največjem Marijinem prazniku je svoje razmišljanje o povezanosti Božje Matere in sodobne ženske z javnostjo delil socialni delavec Franci Donko. V zapisu, ki ga je naslovil kot »Veliki šmaren – praznik marijanskega feminizma«, ugotavlja, da lahko najgloblje potrebe sodobne ženske izpolni le Marija.


Rektor Diez-Antonanzas: Devica Marija rešuje veliko življenj, ki so se oddaljile od Boga

Pred največjim Marijinim praznikom smo pripravili poseben pogovor. Aprila letos so romarji iz Brezij prvi iz Slovenije ponesli podobo Marije Pomagaj v špansko Marijino svetišče Torreciudad, ki hrani več kot različnih 300 replik Device Marije iz vsega sveta. Tej zbirki se bo septembra pridružila tudi podoba Ptujskogorske Matere Božje. Tja jo bodo ponesli romarji skupaj z nadškofom Alojzijem Cviklom in provincialom slovenske minoritske province p. Milanom Kosom.


Zbirno o bogoslužjih na praznik Marijinega Vnebovzetja

Objavljamo informacije o svetih mašah v nekaterih romarskih svetiščih ob praznovanju praznika Marijinega vnebovzetja. Podatki so urejeni po abecednem redu in sicer, kakor so nas o tem obvestili dušni pastirji oz. rektorji svetišč.


Smo umetniško Božje delo

V slovenski javnosti pogostokrat govorimo o tem, koliko je izobraževalnega dela v šolah in koliko je ob tem še vsega ostalega. Vzgoja in izobraževanje sta izraza, ki tvorita celoto in poudarjata dvojno komponento šolskega dogajanja. Ko rečemo vzgoja, to lahko pomeni marsikaj. Vsaka osnovna šola ima v zadnjih desetih letih svoj vzgojni načrt, ki ga določa zakon.


Svetovalnica: Avgusta na prazne gredice še repa, rdeča redkev, radič, pa tudi fižol

Mnogi ste se po dežju v minulih dneh oddahnili in lažje zadihali, ko so rastline vendarle dobile nekaj osvežitve in se je tudi na vrtovih malce omililo stanje s pomanjkanjem vode. Mnogi pa so bili v neurjih, ki so spremljala zaključek četrtega vročinskega vala žal prizadeti s točo, nekateri tudi že večkrat v tej rastni sezoni.


Svetovalnica: Zakaj dela na cestah poleti? Tudi hiša se ne gradi pozimi.

O zastojih in obnovitvenih delih na avtocestah smo govorili v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil predstavnik Družbe za avtoceste Marjan Kolar.


Naš gost biseromašnik prof. dr. France Oražem

Rojen je bil 5. avgusta 1930 v Globeli pri Sodražici in v oddaji Naš gost smo ga gostili prav na njegov 87. rojstni dan. Vsa Oražmova družina je bila predana veri in slovenstvu. Očetova brata Jožef in France sta bila duhovnika.


Novejše novice | Starejše novice