Ljubljana, petek, 26. maj 2017, 03:49

Mladi, ki upajo biti za Kristusa!

V Mladoskopu smo gostili tri pričevalce za Kristusa, so dejavni člani skupnosti mladi za Kristusa, ki je bila ustanovljena leta 1981 na Filipinih, ko se je šestnajst zakonskih parov začelo zbirati ob molitvi zaradi potreb po spremembi statusa in moralnih vrednot družine. Skupina se je hitro začela širiti po Filipinih, nato pa tudi drugod po svetu.


Svetovalnica: Kredit na kredit ni rešitev

Tokratno Svetovalnico smo zopet zapeljali v smer financ. Naša redna gosta sta Ana in Mitja Vezovišek, ki sta pomagala reševati zagate poslušalk in poslušalcev.


Kriminalistka: Vsak tretji ali četrti otrok je spolno zlorabljen

Oddajo Pogovor o smo posvetili vprašanju spolnih zlorab otrok v Sloveniji. Z nami sta bili kriminalistika in dolgoletna preiskovalka spolnih zlorab Neža Miklič ter zakonska in družinska terapevtka, ki se ukvarja z zdravljenjem žrtev Tanja Repič Slavíč. Dovolj zgovoren in pretresljiv je podatek, da naj bi bil zlorabljen vsak tretji ali četrti otrok.


Škofja Loka še vedno v objemu “svinčenih let”

Muzejsko društvo Škofja Loka praznuje letos 80-letnico delovanja. Pestra paleta dejavnosti in številni sadovi, ki jih je društvo v teh desetletjih podarilo ne le Škofjeločanom ampak širši javnosti, so spodbudili ugledne posameznike in ustanove k oblikovanju predloga, da Muzejsko društvo ob jubileju prejme Zlati grb občine Škofjla Loka. Z njihovo utemeljitvijo se je prejšnji teden seznanila občinska komisija za mandatna vprašanja, v razpravi pa je dobilo večinsko podporo mnenje svetníka, da podelitev Zlatega grba Muzejskemu društvu ni primerna, ker se društvo v zadnjih letih preveč ukvarja “s polpreteklo zgodovino”. Tako Zlati grb letos ne bo podeljen, saj je bilo predlagano le Muzejsko društvo.


Svetovalnica: Bolje poznejši pridelek, kot da ga ni

Delo na vrtovih je v polnem teku, vreme zaenkrat skrbi, da zalivanje ni potrebno, ob velikem veselju in navdušenju pa se pojavljajo tudi že prve zadrege. Nekaj smo jih poskušali rešiti v tokratni Svetovalnici, naša gosta sta bila Primož Brezovec in Davor Špehar, ki sicer skrbita za spletišče Zeleni svet.


FOTO: Večer slovenskih izročil pri Mariji Pomagaj

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je bil nocoj tradicionalni Večer slovenskih narodnih izročil, ki že desetletja povezuje slovenski narod doma in na tujem v eno veliko družino. Sveto mašo je tokrat daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V nagovoru po evangeliju je predstavil zgodovino in namen večera slovenskih izročil, vsebino izročil oziroma slovensko versko, kulturno in narodno dediščino ter spomnil, da moramo biti hvaležni za vse, kar smo prejeli. Kot je opozoril, Radio Ognjišče že vrsto let spremlja slovesnosti ob praznovanju večera slovenskih verskih izročil in je tako s svojimi sodelavci postal pravi posrednik slovenskih krščanskih izročil. To je tudi njegovo osnovno poslanstvo, je dodal škof Šuštar.


Starejši se želijo učiti komuniciranja z mlajšimi

Lepi stiki z vsemi generacijami so pomembni za naše kakovostno staranje. Nujni so, da lahko svoje znanje in izkušnje prenašamo na mlajši rod. Če ni stikov in izmenjave znanj, postanemo zagrenjeni. Stiki z mlajšimi so nujno potrebni. Res pa je, da so starejši pri stikih z mlajšimi pogosto togi, ne gredo jim dobro od rok. Zato moramo razvijati praktično znanje, orodja in načine za navezovanje stikov in razumevanje mlajših.


Cestnik: Evropa brez krščanstva ne bo preživela

Oddaja Spoznanje več, predsodek manj je namenjena družbenemu dogajanju in komentiranju različnih dogodkov pri nas. Tokrat je bil naš gost pater mag. Branko Cestnik.


Zaradi programa Svit živim

S Programom Svit, državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja pred rakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, se je doseglo, da se je po več desetletij naraščanja števila novih primerov omenjenega raka, pred šestimi leti to začelo zmanjševati za pet do deset odstotkov letno. Zato je izjemno pomembno, da se ljudje na brezplačno vabilo, ki ga prejmejo domov, vsakič odzovejo in tako pomembno prispevajo k ohranjanju svojega zdravja. O programu Svit redno govorimo tudi na Radiu Ognjišče.


Svetovalnica o hitrem branju

Hitro branje je bila tema tokratne Svetovalnice. Smo v času testov, izpitov in spraševanj, pa tudi na splošno živimo v času, ko nas od vsepovsod bombadirajo z različnimi informacijami. Prav zato smo v naš studio povabili trenerko hitrega branja, Sonjo Peklenik, z inštituta Kratos.


Novejše novice | Starejše novice