Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Migranti v čolnu (foto: Radio Vatikan)
Migranti v čolnu

Bruselj ugotavlja napredek na področju migracijske politike

Svet | 29.09.2016, 15:03

Evropska komisija je ocenila napredek članic Evropske unije pri izvajanju ukrepov na področju begunske in migracijske politike. Prepričana je, da je dogovor povezave in Turčije pripomogel k zmanjšanju toka prebežnikov iz te države na grške otoke ter onemogočil tihotapce ljudi. Bruselj verjame, da bi članice Evropske unije pri premeščanju prebežnikov še okrepile napore.

Evropska komisija ugotavlja, da je bil pri uresničevanju dogovora med povezavo in Turčijo storjen velik napredek. Število beguncev in migrantov iz Turčije se je po njem z več kot 1700 na dan znižalo na povprečno 94 na dan. "Kljub zahtevnim okoliščinam minulo poletje, dogovor med povezavo in Turčijo deluje in prinaša rezultate. Ostaja tudi naša prva prioriteta," je poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Od uveljavitve dogovora 20. marca je bilo po podatkih Bruslja iz Turčije v Evropsko unijo preseljenih nekaj več kot 1600 sirskih beguncev, z grških otokov je bilo v Turčijo vrnjenih slabih 600 nezakonitih migrantov. Evropska komisija ob tem poziva k nadaljnjim naporom vseh držav, da bi bilo mogoče še pospešiti uresničevanje zavez. "Kriza s prebežniki še ni končana, napredek, ki smo ga dosegli do danes, moramo ohraniti."

Članice povezave so po oceni Bruslja dosegle pomemben napredek tudi pri izvajanju načrtov za premestitev in preselitev prebežnikov. Do zdaj je bilo premeščenih nekaj nad 5.600 ljudi, od tega več kot 4.450 iz Grčije in ostali iz Italije. Povečani napori v zadnjih mesecih po prepričanju Evropske komisije kažejo, da je to mogoče pospešiti, če obstajata politična volja in občutek odgovornosti. "Ne pozabimo: To ni le problem Grčije in Italije. To je evropski izziv in zahteva evropski odgovor," je bil jasen Avramopulos.

Evropska komisija je ocenila še izvajanje začasnega nadzora na notranjih mejah, ki je bil uveden v petih državah članicah schengenskega območja. Pri tem ugotavlja, da nadzor na notranjih mejah v Avstriji, Nemčiji, na Danskem, Švedskem in Norveškem ostaja omejen in sorazmeren. "Evropska komisija trenutno ne vidi potrebe, da bi predlagala dodatne spremembe. A naš cilj ostaja odprava nadzora na notranjih mejah in obnovitev normalnega delovanja schengenskega območja v najkrajšem možnem času," je dodal Avramopulos.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.