Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež o Jezusovem odpuščanju na križu

Cerkev po svetu | 28.09.2016, 12:17 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sicer pri današnji katehezi spregovoril o Jezusovem odpuščanju na križu, ki se je že takoj pokazalo v odpuščanju desnemu razbojniku. Papež je ob tem poudaril, da Božje odrešenje lahko doseže vsakogar, tudi v najbolj bolečih in slabih situacijah. Zato je jubilej milostni čas usmiljenja za vse, dobre in slabe. Cerkev ni samo za dobre ali tiste, ki se imajo za dobre, ampak za vse, še posebej za slabe, saj je Cerkev usmiljenje, je dejal papež.

Papež je vsem, ki so priklenjeni na bolniško posteljo, zapornikom, ujetim v vojnah, dejal, naj se zazrejo v križ. "Bog je z vami in ostaja z vami na križu, vsem se daruje kot Odrešenik. On nas spremlja. Pustite, da moč Evangelija prodre v vaše srce in vas potolaži, vam da upanje in notranjo gotovost, da nihče ni izključen iz njegovega odpuščanja."

Papež je nato spregovoril o desnem razbojniku, ki se je naučil prositi odpuščanja in levega razbojnika vprašal, če se ne boji Boga. Sveti oče je pojasnil, da tu ni mišljen strah pred Bogom, ampak spoštovanje do Boga, zavedanje o njegovi vsemogočnosti in neskončni dobroti. To zaupljivo spoštovanje pomaga narediti prostor za Boga, da se lahko zaupamo njegovemu usmiljenju tudi v najbolj temnem trenutku. Evangeljska pripoved nam jasno pokaže tudi na to, kako desni razbojnik prizna svojo krivdo in po imenu pokliče Jezusa ter ga prosi, naj se spomni nanj. "Človekova potreba je, da ni pozabljen, da mu je Bog vedno blizu. Obsojenec na smrt tako postane vzor kristjana, ki se zaupa Jezusu."

Odrešenje torej doseže svoj vrh na križu, Jezusova obljuba desnemu razbojniku, da bo še danes z njim v raju, pokaže na dopolnitev njegovega poslanstva: odreševati grešnike. Papež je ob tem dejal, da tako, kot je desni razbojnik Jezusa poklical po imenu, tudi mi enako lahko storimo večkrat v dnevu in jo imamo za kratko molitev.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...