Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Vojaški vikarji in evropski škofje o migrantih

Slovenija | 26.09.2016, 10:52 Marjana Debevec

Na Nizozemskem je pretekli teden potekala redna letna skupščina Mednarodnega vojaškega apostolata, ki so se je udeležili predstavniki iz 14 držav, iz Slovenije namestnik vojaškega vikarja Milan Pregelj. Več predavanj in razprav so posvetili vprašanju beguncev in izhodiščem delovanja vojakov v teh okoliščinah. O migrantih bo tekla beseda tudi na srečanje evropskih škofov, zadolženih za migracije.

Izhodišče razprav udeležencev konference Mednarodnega vojaškega apostolata je bila papeževa okrožnica, ki govori o zemlji kot našem skupnem domu, neenakostih, ki smo jih zagrešili ljudje in naši odgovornost za vzpostavljanje takih razmer, ki bodo vsakomur omogočale človeka vredno življenje.

Mednarodno katoliško združenje sicer povezuje vojaške osebe, zavezane duhovni poti, vrednotam in etiki krščanstva ter katoliškim načelom. Vanj pa je polnopravno vključenih prek 29 držav. MD

V Madridu v Španiji se v organizaciji Sveta evropskih škofovskih konferenc začenja srečanje evropskih škofov zadolženih za migrante na temo Po sprejemu: izzivi integracije migrantov.

Zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić je uvodoma poudaril, da danes ni več prostora za hinavščino in da so vlade držav, evropske ustanove kot tudi verske skupnosti poklicane sodelovati pri problemu migracij.

Po njegovih besedah je potrebnega veliko realizma. Nekatere države namreč ne morejo zagotoviti primerne oskrbe za begunce, saj med državami vladajo veliko ekonomske razlike. Po drugi strani pa tudi ni mogoče zagotoviti prihodnosti na temelju predsodkov ali ideologij.

Cerkev, ki je vedno občutljiva na človekovo trpljenje, po njegovih besedah poskuša širiti kulturo sprejemanja in solidarnosti ter sodelovanja med državnimi strukturami in cerkvenimi združenji. Tako spodbuja kulturo srečanja in dialoga, ki nujno vključuje tudi ljubezen, je še dejal kardinal Bozanić.

Udeleženci bodo sicer seznanjeni z evropskimi politikami integracije migrantov, poseben poudarek pa bo namenjen pastoralnim pristopom, nudenju pomoči pri iskanju zaposlitve in na izmenjavi primerov dobrih praks.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.