Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinal Kurt Koch (foto: nn)
Kardinal Kurt Koch

Katoličani in pravoslavni odobrili dokument o primatu in sinodalnosti

Cerkev po svetu | 24.09.2016, 10:56 Marta Jerebič

Mednarodna mešana komisija za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in pravoslavno Cerkvijo je sprejela pomemben dokument z naslovom Sinodalnost in primat v prvem tisočletju. Proti skupnemu razumevanju v služenju edinosti Cerkve.

Srečanje komisije je od 16. do 21. septembra potekalo v italijanskem mestu Chieti. Katoliško stran je vodil predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, kardinal Kurt Koch,pravoslavno delegacijo pa predstavnik carigrajskega ekumenskega patriarhata nadškof Telmessos Job Getcha.

Podtajnik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, msgr. Andrea Palmieri, je za Radio Vatikan pojasnil, da je dokument rezultat dolge poti, ki se je začela s tako imenovanim dokumentom iz Ravene, sprejetim leta 2007. S slednjim so katoličani in pravoslavni pritrdili potrebi po primatu v Cerkvi na lokalni, regionalni in univerzalni ravni. Šlo je za natančno določitev, na kakšen način bi se moral ta primat izvajati. S tokratnim dokumentom, ki je zahteval veliko dela, saj se dotika ključnih problemov nesoglasja med katoličani in pravoslavnimi, pa je bila sprejeta razlaga, kako se je opredeljevalo primat in sinodalnost v prvem tisočletju. »Ta model iz prvega tisočletja lahko postane smernica za rešitev problemov, ki še vedno obstajajo med katoličani in pravoslavnimi,« je povedal Palmieri.

Pomen sprejetja dokumenta za današnji čas

Dokument je samo en korak na poti, ki bo lahko še dolga, je dejal Palmieri. A je pomemben korak, saj postavlja prvo tisočletje kot zgled ali model, s pomočjo katerega se lahko rešijo problemi, ki so na ekleziološki ravni še vedno odprti. V tistem obdobju lahko po Palmierijevih besedah najdemo oporne točke, ki so koristne in tudi nujno potrebne, da bi si lahko predstavljali izvajanje primata v kontekstu sinodalnosti v Cerkvi, ki je končno spravljena.

V prvem tisočletju je bilo sedežu v Rimu priznano prvo mesto

Pri proučevanju prvega tisočletja krščanstva se je pokazalo, kako »ni bilo nobenega dvoma, da je sedežu v Rimu priznano prvo mesto v ureditvi Cerkve. Ta primat pa se je vedno uveljavljalo v kontekstu sinodalnosti,« je dejal Palmieri. Dokument v nadaljevanju razjasni, kaj točno pomeni ta primat in kako se ga lahko izvaja danes, da bi bil zares v službi občestva med Cerkvama.

Kakšni so obeti za dialog?

Kar se tiče dialoga, je sedaj postavljena skupna osnova, na kateri se lahko nadaljuje proučevanje struktur, ki lahko v Cerkvi zagotovijo občestvo med vsemi Cerkvami vzhoda in zahoda. Skupna oporna točka je sedaj postavljena v izkušnjo prvega tisočletja in v razlago, s katero soglašajo tako katoličani kot pravoslavni. »Ta dokument odpira pot, vendar pa jasno ne reši vseh težav,« je dejal Palmieri in pripomnil, da je treba biti optimist za prihodnost.

Delo komisije potekalo v bratskem ozračju

Po njegovih besedah je zasedanje mešane komisijepotekalo v »ozračju velikega bratstva, iskrenosti ter odprtega in iskrenega soočanja«. Tudi to je nedvomno prispevalo k uspehu dela. Prav tako so člani komisije čas posvetili molitvi: zbrali so se tako v katoliški katedrali v Chietiju, kot tudi pri bogoslužju v pravoslavnem svetišču v kraju Manoppello blizu Chietija. Vse to je po delu komisije, je prepričan Palmieri, dalo duhovni okvir, ki nikakor ni nezanemarljiv glede na rezultate, ki so jih dosegli.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...