Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Evtanazija otroka: Začetek konca naše civilizacije

| 19.09.2016, 14:06 Marjana Debevec

Po vsem svetu se vrstijo odzivi nad evtanazijo, ki so jo v Belgiji prvič izvedli pri otroku. Takšno ravnanje otrokom odvzema njihovo pravico do življenja, je za Radio Vatikan dejal upokojeni nadškof in ustanovitelj akademije za življenje kardinal Élio Sgreccia. Odločitev za evtanazijo je v nasprotju z nauki vseh veroizpovedi, pa tudi s slehernim človeškim nagonom. Predvsem mladoletne osebe bi najbolj potrebovale moralno, psihološko in duhovno oporo, je prepričan.

Začetek konca, smo lahko v odziv na evtanazijo otroka brali na različnih družbenih omrežjih. Italijanska škofovska konferenca jo je označila kot »znamenje smrti«. Življenje je »sveto in ga je potrebno vedno sprejemati«, je dejal predsednik konference, kardinal Angelo Bagnasco. Verne in neverne je pozval, naj s konkretnimi dejanji pričujejo za nedotakljivost človeškega življenja.

Nemška ustanova za varstvo bolnikov pa celotni evropski politiki očita nedejavnost. »Nihče zaradi tovrstne pravice do ubijanja ne podvomi v merila človekovih pravic v Belgiji«, je v pogovoru za medije dejal predsednik omenjene ustanove, Eugen Brysch. Niti predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz niti predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na to temo nista izrekla ene same besede. »Ubijanje na zahtevo sredi Evrope očitno ni razlog za razburjenje«, je bil po poročanju Družine še kritičen Brysch.

Prvič po sprejemu zakona leta 2014 je bila mladoletni osebi, ki je bila v zadnjem stadiju neozdravljive bolezni, v Belgiji dana možnost za dejavno evtanazijo.

Belgija je sicer edina država na svetu, ki dopušča tudi evtanazijo mladoletnih oseb, če te izrazijo izrecno željo in so po oceni zdravnikov »primerne za takšen poseg«. Željo otroka mora po zakonu, sprejetem leta 2014, potrditi več izvedencev; odločitev morajo podpreti tudi starši. Nizozemska in Belgija sta bili prvi državi na svetu, ki sta leta 2002 uzakonili evtanazijo. Leta 2009 jima je sledil še Luksemburg.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.