Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sirski begunci (foto: Radio Vatikan)
Sirski begunci

Papež znova z različnimi ljudmi o beguncih in migrantih

Svet | 18.09.2016, 06:00

New York bo jutri gostil vrh svetovnih voditeljev o beguncih in migrantih. V Rimu pa je te dni potekala konferenca o krizi s prebežniki. Udeležence je včeraj sprejel papež Frančišek. Pred kratkim se je srečal tudi z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem.

Konferenco o beguncih in migrantih v Rimu so pripravili člani evropskega združenja in svetovne zveze nekdanjih jezuitskih gojenk in gojencev. Sveti oče je v nagovoru znova spomnil, da se soočamo z največjo humanitarno krizo po drugi svetovni vojni. Po njegovih besedah je tragično, da je danes na svetu več kot 65 milijonov ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove. To število, ki še nikoli ni bilo tako visoko, gre, tako papež Frančišek, prek vsake predstave. Opozoril je, da je višje kot je število prebivalcev v Italiji. Kot je dodal, ima vsak od njih ime, obraz in zgodovino ter tudi neodtujljivo pravico, da živi v miru in upa na boljšo prihodnost za svoje otroke. Zbrane je povabil, naj pomagajo preoblikovati domače skupnosti v kraje, kjer bodo vsi Božji otroci dobrodošli in kjer bodo imeli možnost ne samo preživeti, ampak rasti, cveteti in obroditi sad.

Z Grandijem je sveti oče govoril o tem, kako odgovoriti na to globalno krizo. Strinjala sta ste, da nadaljnji pogovori ne bi smeli bili osredotočeni na zavračanje in nadzor, ampak na reševanje težav v njihovem bistvu. Temeljna vprašanja so revščina, izobraževanje in prizadevanje za mir v mnogih krajih v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Bistveno je tudi delo. Papež Frančišek je že prej večkrat dejal, da je delo pomembno, pomembno je njegovo dostojanstvo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.