Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Voditelji Evropske unije po Bratislavi odločeni nadaljevati pot za uspešno povezavo

Svet | 17.09.2016, 17:10

Voditelji 27 članic Evropske unije so se na včerajšnjem neformalnem srečanju v Bratislavi zavezali, da si bodo prizadevali za uspešno povezavo in povrnili zaupanje državljanov vanjo. Sprejeli so načrt s konkretnimi ukrepi in cilji, na katere naj bi se Evropska unija v prihodnjih mesecih osredotočila.

Odločeni smo, da z 27 članicami naredimo uspešno Evropski unijo. To so voditelji zapisali v skupni izjavi ob koncu srečanja, na katerem so govorili o prihodnosti povezave po odločitvi Velike Britanije za izstop. Na srečanju, ki je minilo brez Otoka, so se posvetili skupni diagnozi vzroka za brexit in njegovim političnim posledicam za staro celino. Voditelji želijo državljanom Evropske unije v prihodnjih mesecih ponuditi vizijo privlačne povezave, ki ji lahko zaupajo in jo podpirajo.

Nemčija in Francija bosta v prihodnjih mesecih skupaj zelo intenzivno delali za uspeh Evropske unije po brexitu. Tako je zatrdila nemška kanclerka Angela Merkel. "Duh Bratislave je bil duh sodelovanja," je poudarila Merklova na novinarski konferenci, ki sta jo sklicala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

"Sporočilo je, da tudi po britanskem referendumu sedemindvajseterica ostaja enotna. Želimo si naprej razvijati Evropsko unijo v korist evropskih državljanov," pa je po srečanju slovenskim novinarjem dejal naš premier Miro Cerar.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob robu vrha v slovaški prestolnici pojasnil, da bo Velika Britanija na uradni začetek postopka za začetek pogajanj za izstop iz Evropske unije precej verjetno pripravljena januarja ali februarja prihodnje leto. Na novinarski konferenci s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in s slovaškim predsedstvom povezave je dodal, da je srečanje v Bratislavi ponudilo odkrito razpravo o vzrokih trenutnega političnega položaja v Evropi. Tusk, Juncker in predstavniki slovaškega predsedstva povezave so predlagali časovni načrt. Večina ukrepov in ciljev v njem se nanaša na vprašanja varnosti in migracij. Voditelji so se med drugim zavzeli za učinkovit nadzor na zunanjih mejah Evropske unije in za vnovično polno vzpostavitev delovanja schengenskega režima. "Številni voditelji so se odločili takoj poslati dodatno pomoč na mejo med Bolgarijo in Turčijo. Zahvaljujem se jim za sodelovanje," je dodal Tusk. Evropska komisija je Bolgariji obljubila tudi finančno pomoč v višini 108 milijonov evrov.

Vsi voditelji članic Evropske unije z vrha niso odšli zadovoljni. Italijanski premier Matteo Renzi je prepričan, da je bilo srečanje še vedno daleč od ideje Evrope, ki jo imajo vsi v mislih. Niso ga prepričali sklepi o migracijah in rasti. Z izkupičkom prav tako ni zadovoljen madžarski premier Viktor Orban. Vrh je opisal kot polomijo, predvsem v delu, ki se nanaša na migracijsko politiko.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...