Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Virus zika (foto: Wikipedia)
Virus zika

Nova raziskava: Vseh 12.000 Kolumbijk, okuženih z ziko in zajetih v študijo, rodilo zdrave otroke

Svet | 10.09.2016, 07:01 Marta Jerebič

Ugledna znanstvena revija New England Journal of Medicine je februarja objavila raziskavo slovenskih znanstvenikov, ki so prvi dokazali povezavo med okužbo z virusom zika in razvojem mikrocefalije. Sedaj pa je ista revija objavila obsežno študijo, ki je pokazala, da nobena od 12 tisoč nosečih Kolumbijk, okuženih z ziko, ni rodila otroka z mikrocefalijo oziroma možgansko poškodbo.

Direktor ameriškega inštituta Life Issues Institute, Bradley Mattes, je že ves čas dvomil, da je virus Zika povezan z mikrocefalijo. V članku za spletni portal Life News piše, kako so ameriški centri za nadzorovanje bolezni in New England Journal of Medicine prišli do zaključka, da povezanost obstaja, čeprav so priznali, da to ni preverjeno s študijami. Dosedanje izsledke je za svoje načrte hitro pograbila abortivna industrija, zlasti organizacija Načrtovano starševstvo, ki si na vsak način prizadeva, da bi splav dojemali kot skupno dobro, in misli, da je zika njena pot do slave. Zato zagovarjajo splav pri ženskah s tvegano nosečnostjo.

Ameriški raziskovalni inštitut The New England Complex Systems Institute je sedaj s svojo raziskavo vse prejšnje postavil na trhle temelje. Študija je obsežna in tako verodostojna, da je New England Journal of Medicine uvodne rezultate objavil kljub temu, da je revija predhodno že zaključila, da zika predstavlja nevarnost za nosečnice.

Raziskava je zajela 12.000 nosečih Kolumbijk, okuženih z ziko. Nobena ni rodila otroka z mikrocefalijo. O štirih primerih mikrocefalije so poročali pri ženskah, ki niso imele simptomov za Ziko in niso sodelovale v študiji. Na osnovi ocenjenih števil naj bi bilo v Kolumbiji približno 60.000 nosečnic okuženih z virusom zika, vendar pa je komajda kakšen primer mikrocefalije. Če bi bila povezava z ziko upravičena, potem bi število otrok z mikrocefalijo dramatično naraslo.

Nekateri znanstveniki menijo, da bi bili vzrok za mikrocefalijo lahko insekticidi, zlasti piriproksifen. Kot uničevalec ličink je učinkovit za nadzor nad komarji. Raziskovalci pravijo, da preprečuje razvoj komarjevih ličink, kar pomeni, da bi lahko imel škodljiv učinek tudi na razvoj nerojenih otrok. Omenjeni insekticid so razprševali po območjih, kjer sedaj beležijo veliko število otrok z mikrocefalijo. V brazilski državi Pernambuco, od koder se je razširila epidemija zike, so kemikalijo dodajali v pitno vodo … nekaj mesecev zatem je izbruhnila mikrocefalija. Te prve ugotovitve niso dokončne, vendar odpirajo razločno možnost, da ni nujno, da je zika vzrok za porast primerov mikrocefalije.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...